Svenska
Blog

Bästa och sämsta Sega-konsolen

Skrivet av Jonas den 25 juli 2020 kl 00:50

Häromdagen bloggade jag som bekant om "Bästa och sämsta Nintendo-konsolen", en idé jag fick efter en bra diskussion jag hade förra helgen i glada vänners lag. En konsol definieras ju som bekant i huvudsak av sina spel (väldigt få konsoler är värda att äga utan spel), men självklart kan man hålla två tankar i huvudet samtidigt och även tycka till om hårdvaran i sig med spelen i princip utanför ekavtionen.

Om som utlovat, efter Nintendo kommer nu Sega, och därefter är det Sonys tur. Nu kör vi!

• Segas bästa - Sega och jag har ett långt kärleksförhållande, brukade avsky dem och lirade helst Commodore och Nintendo, men Segas spel var för bra. I huvudsak har Sega två riktigt fina konsoler, Mega Drive och Dreamcast, och den allra bästa av dem bedömer jag ändå är sistnämnda. Här skakar säkert några på huvudet då Mega Drive var jätten som för alltid gjorde spel coolt, och Dreamcast var den misslyckade floppen. Men med kniven mot strupen gjorde Sega underverk. Handkontrollerna var fantastiska, onlinestöd fanns inbyggt, tillbehören var överlägsna, formatet behändigt och prestandan magisk (att gå från Goldeneye 007 och Final Fantasy VIII till Sonic Adventure och Soul Calibur är kanske spelhistorens kanske största kliv).

• Segas sämsta - Om Sega har två bra konsoler, har de desto fler riktigt usla sådana. Och då menar jag riktigt usla. Men allra värst var ändå 32X. Jag tänker räkna det som en egen konsol eftersom spelen hade helt egna fodral och det behandlades som ett eget format av Sega själva. Programmerarna slet sitt hår över den idiotiska utformningen, spelen var primitiva, det var bökigt att använda den eftersom du samtidigt behövde en Mega Drive, Sega själva sket högaktligen i den och brydde sig om Saturn istället 32X blev kulmen på den tillbehörshysteri som rått innan dess och som nästa fått Nintendo och Sony att tillsammans släppa 'Play Station'.

Posta gärna detsamma om respektive företag i respektive blogg (det vill säga Sega i denna) i kommentarsfältet med en motivering. Kul att veta vad som flyger respektive inte gör det i andra ögon.

Bästa och sämsta Sega-konsolen

En smidig konsollösning enligt Sega som lade ner 32X ungefär samtidigt som de släppte den.

HQ