Svenska
Blog

Två intressanta Phil Spencer-uttalanden

Skrivet av Jonas den 27 oktober 2020 kl 02:16

Våra danska Gamereactor-kollegor fick som bekant nyligen möjlighet att snacka med Xbox-chefen Phil Spencer, varpå vi kunde bjussa på en matig intervju med honom. Spencer är en tacksam person att intervjua med tanke på att han ofta vågar komma med nya besked och inte är rädd för att tycks till om saken.

Dessutom tycks han verkligen gilla spel, och är inte rädd för att säga att han älskar både Nintendo och Sony. Det är något som förhoppningsvis kan leda till en lite snällare konsolvärld där det blir rätt hårda ord ibland mot den som spelar ett av de runt 95% spel som finns till alla format på "fel" sådant. Det fanns dock två saker i synnerhet jag tyckte var intressanta, där det ena var detta citat:

"Och ärligt talat, i takt med att Game Pass fortsätter att växa, så kommer vi behöva bygga ut prenumerationstjänsten. Med tillväxten vi ser, så förväntar jag mig att vi alltid kommer ha behovet av att tillföra fler spelskapare i fållan."

Det är alltså att svart på vitt slå fast att det inte är slut med uppköpen efter Bethesda. Xbox Game Pass behöver ett kontinuerligt tillflöde av spel där det måste finnas något för alla, enligt Spencer, som alltså rakt ut säger att det kommer behöva köpas fler utvecklare. Och efter att Bethesda köptes upp, kan man ju börja fundera över vad som kan gå under klubban härnäst - inte bara från Microsoft utan även från Amazon och Google samt möjligen Sony som knappast vill bli utan tunga spelföretag. Square Enix borde väl någon vara sugen på? Och kanske Capcom eller Sega?

Det andra är egentligen två citat som tillsammans tecknar en bild. Spencer säger att spel från deras studios med "små avvikelser" kommer att släppas till Xbox-ekosystemet:

"Och jag vill vara med fullt ut på alla platser där Xbox finns, så en kund på dessa plattformar kan förvänta sig att denne får spela."

Att det inkluderar PC, Android och Xbox vet vi ju såklart, men när Spencer specificerar vilka format som kommer efter det nämns specifikt Ios, smart-TV, Chromebooks och FireTV. Inte Playstation och Switch. Orsaken är att de trots allt är ganska små format i sammanhanget och Spencer lägger därför till att han inte är "säker på att det är nästa stora publik för" Xbox-ekosystemet.

Kort sagt verkar det inte som att det kommer gå att spela Xbox Game Pass-titlar till dessa format under överskådlig tid, och med tanke på att det bara kommer vara ovan nämnda "små avvikelser" som gäller för Microsoft-spel till fler format - så tolkar jag det som att Spencer sagt att vi inte bör vänta oss särskilt mycket multiformat utanför Xbox-ekosystemet framledes.

För att summera verkar det alltså bli fler uppköp och osannolikt att de delar med sig av sina spel till Playstation och Switch framledes - medan det däremot kan bli tal om andra, större plattformar.

Två intressanta Phil Spencer-uttalanden

Phil Spencer tog över som Xbox-chef 2014 och sedan 2017 har han fått befogenheter att utforma Xbox med öppen plånbok, något som på kort tid lett till PC-satsningar, Xbox Game Pass, xCloud och otaliga studioköp.

HQ