Svenska
Blog

Fuskandet i fotbollen MÅSTE bort!

Skrivet av Jonas den 8 juli 2021 kl 03:25

Det är egentligen en ganska surrealistisk diskussion varje gång jag tar upp det utbredda och allmänt accepterade fuskandet i fotboll i min blogg. I grund och botten tror jag verkligen att alla håller med mig, men man får inte kritisera fotbollen, det är liksom för heligt. Jag har stött på det både här och i verkliga livet, där fotbollsfans kan svära åt filmandet, och ändå bli irriterad på att jag tar upp det.

Men ärligt talat. Det är hög tid att alla fans ryter i. Jag har inte sett alla matcher i EM, men inte en enda av dem jag har sett har varit fria från försök till fuskande. Tanken på att någon skulle spela med aim-bot i Fortnite, dopa sig i löpning, köra med otillåtna metoder i UFC, fuska med kort i Magic the Gathering, fiffla med utrustningen i F1 eller liknande tenderar att leda till rejäla drev inom respektive community.

Att ha vuxna män som däremot lajvar smärta i fem minuter för att få klockan att gå i fotboll (det lag som har mest behov av tid brukar lyckligtvis aldrig drabbas av smärtor, däremot gör det desto ondare för laget som leder och vill få tiden att gå) är däremot helt okej. Jag har själv hört fullt fungerande vuxna fans jubla när någon på detta sätt får tiden att gå och det renderar en vinst.

Och jublas gör det också när vuxna män för minsta lilla beröring slänger sig på ett sätt som helt saknar motstycke i alla andra sporter. Om man själv tjänar på det. Om motståndaren tjänar på det är det däremot för jävligt. Men vi sitter alla och kollar sändningarna i krispig HD och ser i detalj vad som händer. Vi kollar alltså på helt uppenbara försök att fuska till sig både direkt matchavgörande frisparkar och straffar. Vinna på mygel. Sådant vi försöker lära barn att inte hålla på med. Sådant som borde få spelarna att få lämna hela sporten för gott eftersom det drar skam över idrotten. Sådant som i andra idrotter faktiskt leder till avstängningar.

En sak som verkligen ogillas är när man jämför med olika sporter eftersom det är äpplen och päron. Och det är förvisso sant, men bara till viss del. Jag kollar ändå några NBA-matcher per säsong och desto fler NHL-diton samt framför allt NFL. Men ingen gång ser jag spelare som har så otroligt dålig balans och sådana vansinniga smärtor som i fotboll.

I NHL har vi rent brutala tacklingar mot sarg där man nästan kan se revben flyga all världens väg, men spelarna kör glatt vidare utan att tramsa på. I amerikansk fotboll (som brukar vara det värsta röda skynket och som man absolut aldrig får jämföra med) så går det bokstavligt talat ut på att med alla medel dra ner motståndaren på marken för att spelet ska blåsas av. Märkligt nog brukar spelarna kunna tacklas stenhårt av flera personer, ha folk som slänger sig efter deras fötter och rent av hänger som ryggsäckar på dem – utan att de faller omkull.

Det handlar absolut inte om vilken sport som är bättre, du får hata allt från F1 till kärringkånk, hockey, amerikansk fotboll och korvätning så mycket du vill. De allra flesta svenska föredrar fotboll. Jag vet det. Men det handlar om en kultur som är allt annat än sund. Det är inte alltid det lag som är bäst som vinner, det är tyvärr ofta det lag som fuskar bäst. Och på de premisserna har jag svårt att njuta av fotboll. Då kan man säga att teater och fusk är en del av fotbollen – men då har jag ännu svårare att njuta av det, och jag tror verkligen att de flesta inte skriver under på påståendet.

Rimligen kan de flesta fullt sansade fotbollsfans ändå känna att det börjar räcka nu. Skadas någon och behöver hjälp, så bär av dem från plan och låt dem inte komma tillbaka på tjugo minuter ens om de heter Neymar, Ronaldo eller är italiensk superstjärna. Coachen får avgöra om de ska bytas ut för att få in en ny spelare snabbare. Och filmar någon ska det straffas med kort direkt eller matchstraff under lång tid retroaktivt.

Hela idén med att man ska dalta med folk som på allvar försöker fuska är ju direkt motbjudande. Fotboll ska ju vara det gröna fältets schack. Men i schack fuskas det inte, och om du ändå gör det och avslöjas väntar avstängning. I fotboll väntar hemmapublikens jubel och kärlek. Det är inte rätt någonstans, hur mycket och passionerat man än älskar sporten – så borde det väl ligga i allas intresse att få bort den här skiten?

Fuskandet i fotbollen MÅSTE bort!

Denna typ av livesänt mygel är tyvärr något du endast ser i fotboll och WWE-wrestling.

HQ