Svenska
Blog

Mastodon tar Twitter-användare i massor

Skrivet av Jonas den 11 november 2022 kl 03:10
This post is tagged as: Sociala medier

Jag älskar Twitter och det har varit mitt huvudsakliga sociala medium i över tolv års tid. Jag har givetvis Facebook, Instagram och annat, men inget kommer ens i närheten när det kommer till snabba uppdateringar och enkelheten att kommunicera. 

Att ultramiljardären och übertrollet Elon Musk köpt upp Twitter, har väl få missat dock. Och sedan det skedde har det varit kaos för plattformen. Otaliga personer har fått lämna sina jobb, varpå flera av dem har tillfrågats om att komma tillbaka. Flera tungviktare har också sagt upp sig, och det har blivit möjligt att få ett verifierat konto genom att betala pengar - något som omgående missbrukades där folk utgett sig för att vara annat än de faktiskt är.

Annonsörerna är såklart inte helt förtjusta över detta och har i hög grad dragit sig tillbaka. Nu säger Musk att hela Twitter kan komma att förklaras bankrutt, och karusellen fortsätter. Ännu märks inte särskilt mycket för den vanliga användaren, men det skakar verkligen i toppen just nu och rör sig nedåt snabbt. 

Det här har fått folk att leta alternativ. Det finns i synnerhet två som verkar prestera väl, det ena är Tribel, och det andra Mastodon. Sistnämnda verkar gå vinnande ur den striden och jag har själv skapat ett konto där, och det tillkommer bekanta namn i hög fart att följa. Men... ännu så länge är det verkligen inte samma sak. Det fattas alldeles för mycket och framför allt är det för krångligt att använda för att masspubliken.

Helst hoppas jag att Musk besinnar sig eller säljer Twitter vidare till något företag som faktiskt har kompetensen att driva det vidare på ett bra sätt. Om inte håller jag tummarna för att Mastodon kan fortsätta växa, göras betydligt smidigare och i slutändan faktiskt bli en värdig ersättare till just Twitter.

Mastodon tar Twitter-användare i massor

Har du själv nosat på Mastodon ännu och vad tycker du?

HQ