Svenska
Blog

Lyxkonsolen Nintendo NX?

Skrivet av Jonas den 3 december 2015 kl 19:15

Det är bara knappt två månader sedan jag bloggade om Nintendos kommande konsol NX och hur den ryktades bli betydligt mer kraftfull än Playstation 4 och Xbox One. I sig ingen omöjlighet eftersom de båda var förhållandevis svaga redan från start. Allt handlar såklart om pengar, och genom historien har vi lärt oss att det är den enskilt viktigaste faktorn när ny konsol ska inhandlas.

De två bästa exemplen på det är Sega Saturn och Playstation 3, som båda kostade klart mer än konkurrensen och därför ratades. Sega gick från marknadsledare till att behöva lämna hela spelvärlden på grund av sargat varumärke, och Sony tappade hela sitt magnifika försprång och fick nöja sig med att komma sist förra generationen. Xbox One är ett annat exempel, men där fanns fler faktorer än pris som initialt talade mot hårdvaran.

I det här läget kunde man tycka att det knappast är överdrivet lockande att på nytt lansera en konsol för 5000 kronor, trots att en sådan skulle vara brutalt mycket mer kraftfull än det som finns idag. Kanske uppemot tre gånger så stark. Men skulle någon köpa den? Jag börjar fundera på om svaret inte är så självklart ändå. Att det kanske är nya tider.

Trots allt lever vi i en tid när 10 000 för en smartphone är småpotatis vi utan vidare betalar vart och vartannat år. TV-apparaterna kryper samtidigt ofta över 20 000 kronor och Steam är populärare än någonsin där riktigt krävande spel inhandlas i drivor trots att de kräver en rigg för åtminstone 12 000 för att flyta perfekt i maxat skick. Till detta kommer såklart kostsamma tablets och fullkomligt obeskrivligt dyra laptops (i synnerhet från Apple, men i takt med bättre materialval till PC finns idag likvärdiga priser). Sedan köper många hörlurar för 2500 och hemmabio för 25 000. Och en projektor.

Kort sagt, det finns pengar. Det som hänt är inte bara att folk blivit rikare (amerikansk medelklass har badat i pengar länge), utan att fler och fler insett att det finns ett intresse för premiumprodukter. Följaktligen säljer bilar som Audi, BMW, Cadillac och Lexus allt bättre, och varenda biltillverkare av rang försöker erbjuda så mycket lullull det bara går. Och samma sak syns hos det elektriska, i köksapparater, i matinköpen och så vidare. Premium är inne. Till och med en butik som Lidl vill idag ha sitt eget lyxsortiment.

Här kan Nintendo ha en nisch att fylla. En stor och kraftig sådan som låter dem få en ny Wii-liknande succé. Om de slopar allt bakåttänkande med regioner, ger blanka fasen i tillkrånglat online, erbjuder lockande tjänster, skitsnygg design och plötsligt får de klart bästa versionerna av alla multiformatsspel (vilket som sagt inte är några svårigheter alls) - så tror jag väldigt många skulle lockas.

Varför spela Red Dead Redemption 2 i 30 instabila bilder per sekund till Playstation 4 och Xbox One när man kan få det i 60 bilder per sekund med sanslöst mycket högre detaljrikedom till NX? Varför harva på med Battlefield: Bad Company 3 i 900p till Playstation 4 (och 720p till Xbox One) när man kan få 1080p till NX - återigen dessutom med klart bättre grafik i övrigt?

Nu invänder säkert någon att Nintendo aldrig kommer få tredjepartsstöd med hänvisning till Wii och Wii U. Det vill jag dock raskt döda. Wii var fullständigt unik och spelen behövde omarbetas rejält, samt att de låg en generation efter grafiskt. Wii U är aningen starkare än Playstation 3 och Xbox 360 sett till grafikchip och minne, men svagare när det kommer till processorn. Även här fick spelen kraftigt arbetas om - återigen till en gammal generation.

Till NX - premiumkonsolen - smaskar Nintendo i samma processorfamilj som Playstation 4 och Xbox One fast med högre klockfrekvens samt ett bättre grafikkort från samma tillverkare (AMD i båda fall). Då kan den praktiskt taget köra Playstation 4-spelen utan att utvecklarna ens behöver arbeta för saken - eller om man så vill PC-spel på mediuminställningar (eller initialt något högre till och med). Grunden är redan gjort. Att släppa Call of Duty, Mass Effect eller Far Cry i värstingversion kräver alltså minimalt med extraabete och betyder i praktiken bara mer sålda spel. De kommer få samtliga tredjepartsspel, på detta sätt.

Här gissar jag att någon i vrede tänker "Jag tänker minsann inte spela något Super Mario" - men gör inte det då. Nintendo har annat med. Ett blytungt Metroid från Retro Studios, ett svincoolt F-Zero och ett hårdslående nytt Punch-Out vore väl precis hur hett som helst. Och vill du inte spela detta heller - så välj de bästa multiformatsspelen då. Och vill du inte spela det heller - då är NX förmodligen inte något för dig. Men du är långt ifrån representativ för alla andra.

Många skulle nog gladeligen lägga en tusenlapp eller två extra på konsolen och då få en grymt snygg och kraftfull pjäs att ställa i TV-bänken som sedan spelar upp kommande Elder Scrolls, Grand Theft Auto, Final Fantasy VII Remake, Resident Evil och Bioshock bättre än något annat format. Jag tror helt enkelt att det precis just nu kan vara rätt tid för en sådan produkt och att det är vad nye Nintendo-chefen Tatsumi Kimishima antyder när han nu säger till Time:

" I can assure you we're not building the next version of Wii or Wii U. It's something unique and different. It's something where we have to move away from those platforms in order to make it something that will appeal to our consumer base."

Tack vare den propra och lättanvända Wii lyckades Nintendo med vad nästan bara Apple annars lyckas med. Och med en lyxig konsol tror jag de kan lyckas igen. För just det saknas idag, trots tider där allt går mot premiumprodukter är nämligen både Playstation 4 och Xbox One designade med en strikt budget i åtanke. Samtidigt kränger Microsoft Xbox One Elite Controller för 1500 kronor styck snabbare än de hinner tillverka dem - och verkar själva chockade över suget.

Eventuellt får vi veta mer om denna sak redan i natt på Game Awards (som startar 03:00), men mest troligt får vi vänta tills nästa år på att få reda på om jag har rätt. Jag vet i alla fall att om jag har det, så kommer jag stå först i kön på premiärdagen.

Lyxkonsolen Nintendo NX?

Kanske kommer vi inom kort kunna spela framtida Battlefront till konsol med grafik motsvarande den omtalade PC-modden som gör saker närmast fotorealistiska, tack vare NX...

HQ