Svenska
Blog

Jag tror inte på Xbox 1.1

Skrivet av Jonas den 20 april 2016 kl 01:27

Min gamle vän och tillika kollega Petter "Pedro" Hegevall har redan tyckt till om Playstation 4,5 - och jag har inte mycket mer att säga där än att jag håller med om hans slutsats. Jag tror också ryktena stämmer, jag tror det är en god idé och jag ser fram emot en mer kraftfull konsol som ger spelen mer grafisk lyster. Men det sagt så tror jag dock inte på detsamma i ett annat fall... Xbox One.

Nästan lika mycket som det ryktas om en mer kraftfull Playstation 4 snackas det nämligen om motsvarande för Xbox One. Här finns ett par väsentliga skillnader dock. Sony har till exempel inte velat bemöta ryktena. Att säga: "Nej, så skulle vi aldrig göra" och sedan göra det - ser inte bra ut. Och även om de skulle göra det, kommer folk undra varför. Det enkla svaret är ju att man inte gör saker för att man tror det är en dålig idé. Men säger Sony det och sedan utannonserar enheten på E3 så ser det verkligen inte bra ut. Man har ljugit för fansen, sagt att det är en dålig idé och sedan gör man tvärtom.

Detsamma är däremot inte sant för Xbox One. Här har Phil Spencer tydligt sagt att han inte tror på en uppgraderad Xbox One - och här tror jag honom. Det som är sant för Playstation 4 och Sony gäller nämligen inte nödvändigtvis Xbox One och Microsoft. Medan konsolen definitivt har sina förtjänster som att den är knäpptyst, stödjer sju handkontroller lokalt och har en suverän onlinetjänst (utöver väldigt bra spel) - så har Spencer inte gjort någon hemlighet av att konsolen ursprungligen kanske skapades mer för Microsoft än för gamers.

För Spencer kliar det sannolikt i fingrarna efter att få släppa en ny konsol där han haft sista ordet i de viktigaste besluten. En konsol han tycker och tror är vad gamers vill ha. Och med tanke på att Xbox One säljer hälften av vad Playstation 4 gör, så är han förmodligen inte särskilt intresserad av att förlänga generationen - vilket är vad Sony vill. Även om Microsoft skulle uppgradera Xbox One förbi Playstation 4, så skulle det sannolikt påverka försäljningen marginellt.

Därför vill Microsoft förmodligen låta fem år gå (där vi just nu är i halvtid), och därefter drämma till med en ny konsol, bättre byggd för framtiden och gamers behov, samt mer sammanflätad med Windows 10. Att börja uppgradera Xbox One vore att cementera andraplatsen för dem och bygga en framtid där de lirar andrafiol under knappt överskådlig tid. Så funkar inte Microsoft, och det känns heller inte som någon särskilt bra grej ur ett business-perspektiv.

Dessutom, som jag skrev igår, vore det stressande för Sony om Microsoft faktiskt satte igång med en ny generation. Att låta dem få ett rejält försprång är ingen god idé, även om de skulle svara med bättre hårdvara ett-två år senare. Microsoft vet att Sony fortfarande är ett bräckligt företag även om de nu går klart bättre än för några år sedan. Kan Microsoft tvinga dem att lägga ner sin kassako så är det också ett smart drag.

Kort sagt. För Sony känns det logiskt, smart och väldigt trevligt med bättre hårdvara, medan jag för Microsofts del tror precis det motsatta. En uppgraderad Xbox One lär inte komma utan sannolikt är det den klassiska konsolmodellen som kommer gälla fram till hösten 2018 då ett revanschlystet företag släpper Xbox Two.

Jag tror inte på Xbox 1.1

Räkna inte med någon uppgraderad Xbox One.

HQ