Svenska
Blog

Mina första Xbox One X-intryck

Skrivet av Jonas den 3 november 2017 kl 18:11

Vi har såklart en maffig artikel om Xbox One X på gång, vilken vi publicerar samma dag som konsolen kommer. Det vill säga den 7 november. I väntan på det tänkte jag dela med mig av mina första intryck av enheten.

Till att börja med håller jag med Petter. Det är svårt att inte bli imponerad när man plockar upp Xbox One X ur sin låda. Enheten är tung och robust, men märkligt liten och så sobert designad att det är svårt att förstå att det är samma företag som gav oss den ursprungliga Xbox One som gjort denna. Konsolen är helt enkelt tjusig till tusen och materialvalen känns klockrena. Inuti enheten sägs Master Chief rida på en skorpion, men detta har jag inte för avsikt att verifiera. Av- och på-knappen är för övrigt fysisk, tack för det. Ingen vän av touch-lösningar.

Den första Xbox One-enheten hade onekligen sina brister (som att den ser ut som en billig movie-box från 80-talet, är stor som en läskback och ändå inte matchar konkurrentens prestanda), men den var tyst. Kanske är det en prioriterad grej för Microsoft eftersom Xbox 360 väsnades så in i bängen, för även den helt omgjorda och lilla Xbox One S var i princip knäpptyst och Xbox One X är faktiskt ännu tystare.

Något jag direkt kan rekommendera är redan nu börja ladda ner uppdateringar om du ämnar spela något av de drygt 130 spelen som är förbättrade på olika sätt till konsolen och har en extern hårddisk. Du gör det via backup-inställningarna, och filerna varierar i storlek från någon fjuttig gigabyte upp till 100 gigabyte för Quantum Break. Till Xbox One X laddas detta hem automatiskt, men ska du börja uppdatera allt du vill spela efter att du skaffat den nya konsolen så kommer det ta ett långt tag innan du kan sätta igång med det roliga.

Så hur känns spelen då? Till att börja med är ju konsolen inte ens ute ännu och alla spel har inte fått sina förbättringar ännu. Men Gears of War 4 ser direkt löjeväckande mycket bättre ut i native 4K med sanslös detaljrikedom, så till den milda grad att det nästan känns som ett nytt spel ur den aspekten. Originalet imponerande inte alls särskilt mycket på mig grafiskt, medan detta gör det. Assassin's Creed Origins känns också oerhört skarpt med sanslös sikt. Jag har inte kunnat jämföra med Playstation 4 Pro-versionen (då jag helt enkelt inte har den, medan denna kod skickades ut av Microsoft med konsolen), men väl med PC och utan att ha genomfört någon teknisk jämförelse - annat än att sambon spelar till Xbox One X och jag PC - känns det likvärdigt med sistnämndas högsta inställningar. Och det är inget konsolvärlden är van vid.

Även spel som inte är förbättrade till Xbox One X ännu såsom Halo 5: Guardians blir bättre med den nya konsolen. Dels bibehålls upplösningen högre (den är dynamisk i Halo 5) och dels får alla spel automatiskt 16x anisotropic filtering. Sistnämnda gör underverk för bildkvaliteten. I de titlar som har dynamisk bilduppdatering blir den ofta enormt mycket högre och enligt tester från bland annat Digital Foundry kan det handla om dubbla bilduppdateringen i exemelvis Hitman, något jag själv dock inte kunnat verifiera då jag helt enkelt inte äger det spelet till Xbox One. Även laddningstiderna förbättras med Xbox One X och jag har testat detta i The Witcher 3: Wild Hunt som har några riktigt rejäla på över minuten och kan konstatera att det tycks stämma. Ofta är de hälften så långa eller mindre ändå, vilket tillskrivs den snabbare processorns kapacitet samt det faktum att det extra RAM-minnet används som cache.

Så är Xbox One X värd sina pengar och hur står den sig mot Playstation 4 Pro? Jag väntar med alla sådana uttalanden tills jag hunnit testa enheten mer. En maffig artikel kommer som sagt där jag ska försöka gå på djupet mer samt spekulera lite om framtiden (som det faktum att konsolen släpps i princip utan spel som verkligen nyttjar den). Men detta är åtminstone mina första intryck av Xbox One X.

Mina första Xbox One X-intryck

Kommer du skaffa Xbox One X?

HQ