Svenska
Blog
Därför behövs Spelens hus

Därför behövs Spelens hus

Skrivet av Jono den 3 juni 2010 kl 11:52

Den Malmöbaserade TV-spelsföreningen Terebi Ge-mu startade idag en namninsamling för ett Spelens hus i Malmö. Syftet med kampanjen är att skapa uppmärksamhet kring avsaknaden av bräd- kort- dator- och TV-spel i satsningarna på kultur- och fritidsverksamheter runt om i landet och naturligtvis även att bilda ett Spelens hus i Malmö. I ett första steg vill Terebi Ge-mu samla tusen namn för att sedan visa upp för media och politiker hur stort intresse som finns.

Bräd- kort- dator- och TV-spel är något som de allra flesta människor engagerar sig i på ett eller annat sätt. Senaste idag publicerade dataspelsbranschen undersökningsresultat* som visar att 81% av Sveriges befolkning mellan 15-60 år spelar dator- och TV-spel. Spel är en del av vår kultur som tyvärr sällan lyfts fram. Det är inte spel man diskuterar på tidningarnas kultursidor och det är inte föreningar som sysslar med spel som får de stora bidragen av kultur- och fritidsförvaltningar runt om i våra kommuner. I många av de större kommunerna hamnar de föreningar som vill främja spelkulturen ofta i kläm. Deras verksamhet kan varken placeras in under fritidsförvaltningarnas idrott eller kulturförvaltningarnas scenkonst. Det finns väldigt många spelare, men få naturliga träffpunkter. En person som till exempel är intresserad av TV-spel har väldigt svårt att hitta sätt att organisera sig med likasinnade.

Spelens hus skulle kunna bli den träffpunkten som saknas. På Spelens hus skulle alla typer av föreningar och människor som är intresserade av spel och/eller kulturen kring spel kunna samlas under ett och samma tak. Det kan röra sig om allt från ensamma tonåringar som vill ha någon att spela kortspelet Magic the Gathering med eller emot till föreningar där medlemmarna samlar på flipperspel. På Spelens hus finns det utrymme för turneringar, vänskapsmatcher och prova på-aktiviteter. Allt för att lära känna varandra och umgås på ett sätt som inte är möjligt över internet. Spelens hus skulle bli en plats där man lär känna kompisar, utbyter erfarenheter och hittar nya utmaningar genom sitt spelintresse.

Det finns många sätt att stötta Terebi Ge-mu i den har satsningen. Först och främst kan man skriva upp sig på namninsamlingen som sker via facebook** och sedan bjuda in alla vänner som kan vara intresserade att göra likadant. Vi behöver också hjälp att hitta kontakter; personer, föreningar och organisationer som kan vara intresserade av att stötta Spelens hus på ett eller annat sätt. Vi vill gärna ha fler samarbetpartners och såklart även finansiärer och sponsorer. Vi vill skapa Spelens hus tillsammans med dig!

*Undersökningen finns på: http://www.dataspelsbranschen.se/nyheter/2010/6/2/dataspel-aer-
en-folkroerelse-%E2%80%93-81-procent-spelar-i-sverige.aspx

** Facebook-sidan: http://www.facebook.com/#!/pages/Vi-som-vill-ha-ett-Spelens-hus
-i-Malmo/132336253446610

HQ