Svenska
Blog

5 favoritscener

Skrivet av Kaonashi den 25 april 2010 kl 18:59

När vi kollar på film så är det ofta någon liten scen som man lägger på minnet, som man älskar och beundrar. Alla har vi våra favoritscener. Här kommer fem utav mina: (Möjliga spoilers)

Andy's Party - Lost Highway

När Mystery Man kliver fram till Bill Pullmans karaktär då börjar äkta filmmagi. Stämningen i den här scenen är helt sjuk, den omsluter mig helt och det går inte att ta ögonen ifrån skärmen. Dialogen under scenen är perfekt; Intressant, kuslig, spännande och mystisk. När jag ser på den här scenen så brukar jag tänka på en liknande scen i The Shining då Jack håller ett samtal med en viss man (länk). Det är också en otroligt bra scen, men om man ska jämföra dom så vinner faktiskt Lynch över Kubrick den här gången. Det som jag tänker på är musiken, jämför själv. I Lost Highway försvinner alla bakgrundsljud och dessutom så är allt i bakgrunden i oskärpa. I The Shining ligger däremot alla bakgrundsljud kvar. Resultatet blir att stämningen blir mycket mer lyckad i Lost Highway enligt mig. Sammanfattningsvis så står den här scenen för allt som David Lynch kännetecknar och jag älskar den. En av mina absoluta favoritscener utan tvekan. Titta på scenen här.

Roboten vaknar - Metropolis

I den här scenen ser vi hur den mekaniska människan vaknar till liv och jag tycker att det är en fantastisk scen. Man kan tänka sig hur häftigt det måste ha varit att sett det här när filmen kom 1927. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag tycker den här scenen är så otrolig. Sättet roboten rör på sig och samspelet med musiken gör det hela väldigt atmosfäriskt. Dessutom älskar jag ljussättningen och skådespelarna gör såna fina insatser. Jag tycker helt enkelt att det hela är väldigt fascinerande och magiskt.
Titta på scenen här.

Måltiden hos Dracula - Nosferatu: Phantom der Nacht

Egentligen tycker jag att originalet är en bättre film, men just den här scenen är verkligen en favorit. När Jonathan Harker anländer till Draculas slott så bjuds det genast på en måltid efter den ansträngande resan dit. Och det jag älskar med den här scenen är just hur Dracula presenteras. Hans bleka yttre, det han säger och hans röst. När man får se hans stora händer, långa fingrar och spetsiga naglar då han häller upp ett glas vin till Harker. Hans blickar. Harkers obehag. Tystnaden under scenen och det som händer under den. Det byggs verkligen upp en bra stämning. Det är en riktigt kuslig scen och Klaus Kinski gör ett oförglömligt porträtt av Greve Dracula. En fantastisk film och scen. Hittade tyvärr inget klipp. Bjuder istället på en bra bild ifrån den och en rekommendation av att se filmen, för den är underbar.

5 favoritscener

Kyrkogården - Den gode, den onde, den fule

Precis när den fule anländer till kyrkogården är det helt otroligt. Det är musiken som gör allt, den är fantastiskt storslagen. Det går inte att inte rysa under den här scenen. Något av det mest episka i filmhistorien. Titta på scenen här (0:43).

Slowmotion - Clockwork Orange

Ett perfekt utförande av slowmotion och scenen är så cool att inte ens Chuck Norris kan mäta sig med den. Okej, det var att överdriva... Men ärligt talat så tycker jag att det är en av de häftigaste scenerna i filmhistorien. Musiken, platsen, Alex monolog och användandet slowmotion då. Perfekt. Titta på scenen här.

Så, det var några av mina favoritscener. Vilka är era?

HQ