Svenska
Blog

Älskvärda filmer

Skrivet av Kaonashi den 30 oktober 2011 kl 23:42

I den här bloggen kommer jag helt enkelt lista ner några filmer som jag älskar, men inte anser är några mästerverk. Låt mig förklara: Det är, simpelt nog, filmer som ligger mig väldigt nära om hjärtat men som jag aldrig skulle lista som min favoritfilmer. Att jag tycker så mycket om dem behöver inte vara att jag fängslas av dem och tycker att "Jäklar, det här är sjukt bra", utan snarare för filmens stil, charmiga story, kanske själva upplevelsen jag hade tillsammans med filmen. Filmen behöver egentligen inte vara bra, men filmer som jag diskuterar med ett leende på läpparna:

The Incredible Shrinking Man
Jack Arnold (1960)

Ni hör ju själva vilken fantastisk titel! Filmen handlar kort och gott om en man som börjar krympa i storlek, efter att ha åkt in i en radioaktiv dimma när han är ute på sjön. Det kanske låter ganska uselt, men det öppnar för en härlig story. Särskilt andra halvan då Scott Carey, vår huvudperson, som vid detta läge har krympt till minimal storlek ramlar ner i sin egen källare. Filmen utvecklas nu till en slags överlevnadsfilm, då Scott tvingas skaffa mat från enorma råttfällor och slåss mot gigantiska spindlar, allt med härlig existentiell monolog. Att ta sig upp för en byrå blir till ett heldagsprojekt och liknande, underbara hinder väntar vår hjälte.

Jag har sett denna film 3 gånger men det var inte förrens den senaste som jag började uppskatta filmen lite extra mycket. Det var en mycket sen natt då jag och en kompis såg den tillsammans, med en bunt andra vänner sovandes omkring oss. Det var minst sagt en väldigt härlig filmupplevelse och vi diskuterar ofta Scott Carreys oförglömliga äventyr. En mycket trivsam film med mycket tjusiga effekter du bör ha sett någon gång under ditt liv.

The Life Aquatic with Steve Zissou
Wes Anderson (2004)

Life Aquatic handlar om marinbiologen Steve Zissou vars bäste vän och likväl mentor blir uppäten av en leopardprickig haj, hans uppdrag är att hitta hajen och utkräva hämnd. Life Aquatic är en film som jag älskar för dess stil. Själva konceptet är inspirerat av Jacques Cousteau-filmer, såsom Den Tysta Världen (underbar dokumentär, spana in den) tillexempel. Att vi får följa en grupp marinbiologers äventyr ute på de sju haven, vilket de dokumenterar. Men som sagt det är Life Aquatics stil jag älskar, färgskalan och design är ljuvlig i vanlig Wes Anderson manér. Alla i gruppen är iklädda röda mössor och har babyblå kläder på sig, här finns gula beatles-ubåtar och ett toppensoundtrack. Dessutom är humorinslagen ofta briljanta med Bill Fucking Murray i spetsen och man får inte glömma Willem Dafoes fantastiska karaktär Klaus. Ett förtjusande äventyr på ett solskinande hav. Kan informera om att jag äger både en mössa, tröja och pin från thelifeaquatic.org

Älskvärda filmer

The cellar stretched before me like some vast primeval plain, empty of life, littered with the relics of a vanished race. No desert island castaway ever faced so bleak a prospect. Exempel på den härliga monolog som förekommer i filmen här ovan.

Trash Humpers
Harmony Korine (2009)

Trash Humpers är en film där vi mest får följa ett whitetrash-gäng i skräckmasker som går runt och juckar mot soptunnor i en risig amerikansk förort, dessutom i VHS-kvalité. De cyklar även runt med dockor fastbundna efter sig, slår sönder hus, sjunger "make it, make it, don't fake it!" (Har som ringsignal på min mobil!) och äter pannkakor med diskmedel. En mycket underlig film, ganska värdelös att titta på i längden, men oj vad härlig den är i efterhand.

Vaxdockan
Arne Mattsson (1962)

I Vaxdockan spelar Per Oscarsson en mycket ensam nattvakt. Monologen i början av filmen som talar om allt folk omkring honom men hur ensam han är, sätter den ödesdigra stämningen perfekt. Filmen får snart en toppenvändning då Oscarsson's karaktär snor en vaxdocka från stället han bevakar på nätterna, han tar hem den till sig och börjar prata med den. Det dröjer inte länge förrens han börjar få känslor för vaxdockan. Detta är en ganska briljant film i sin enkla men härligt twistade intrig, med en såväl briljant Oscarsson som inslag av skräckmoment. Detta är nog en personlig favorit när det kommer till svenska filmer, jag har endast sett den en gång men det känns som den kommer växa efter omtittar. En mycket originell svensk film som ligger mig varmt om hjärtat.


Tillbaka till framtiden
Robert Zemeckis (1985)

Okej, detta är väl filmen som är ett undantag för "regeln" att filmerna i denna blogg inte skulle klassas som mina favoritfilmer. För ärligt talat älskar jag denna filmen helt otroligt mycket. Ingen borde ha missat denna underbara film. Den fantastiskt finurliga storyn kretsar kring Marty McFly som av misstag skickas tillbaka till 50-talet i en DeLorean, där hans mamma blir kär i honom och han tvingas fixa ett förhållande mellan henne och hans "blivande" far för att rädda hans existens.

Denna film är helt enkelt otroligt underhållande och man kan se den hur många gånger som helst utan att tröttna. Humorn är kvick och fantastisk rolig, kulturkrocken är otroligt fyndig, tidsandan härlig och karaktärerna helt underbara. Storyn är dessutom som sagt, ja, faktiskt perfekt för en äventyrskomedi. Det är en film fylld med oförglömliga scener och citat, där den första jag kommer att tänka på är när denna. Åh, älskar den här filmen.

Så, det var 5 härliga exempel på några älskvärda filmer. Berätta några av dina.

HQ