Svenska
Blog

Skilsmässa mellan Activision och Bungie

Ja, även om det känns som en blixt från klar himmel var det kanske inte så oväntat ändå. Du har säkert inte missat det, årets hittills största händelse, Bungie och Activision skiljs åt. Det är stora nyheter som förmodligen kommer ha stora svallvågor för alla oss som är hutlöst investerade i Destiny 2 just nu. Den stora frågan är, vad kommer hända, hur kommer det hända och när kommer det hända? Det vet jag såklart inte, inte något av svaren. Jag vill dock säga att jag tror det här är både bra och dåliga nyheter, på det stora hela.

Vi vet att relationen mellan företagen förmodligen varit halvbra som bäst i typ åtta år nu. Acti och Bungie har garanterat haft dragkamper i många frågor och även om det i sig inte är ovanligt alls så verkar det ha tärt på relationen mer och mer. Bungie var ganska klara med sin ståndpunkt om att bli helt kontrollerade av sin utgivare efter uppbrottet med Microsoft och minns säkerligen hur smärtsam den processen var för företaget. Att nu gå indie igen kommer bli en utmaning, även om de faktiskt är en av världens största indiestudios. Vad framtiden innehåller vet vi inte, vi kan bara spekulera. Bungie själva lovar att leverera innehållet som är utannonserat till Destiny och eftersom de var måna om att behålla varumärket kan vi räkna med mer innehåll/fler spel framöver. Förra året gick även NetEase in med 100 miljoner dollar och med de pengarna ligger det säkerligen projekt i pipelinen också. Framtiden är oviss, men samtidigt spännande, alltså.

En sak jag vill kommentera på är dock den generella inställningen jag ser ute på internet just nu. Folk applåderar det faktum att Activision inte står bakom Bungies axlar längre. "Nu kan de äntligen göra bra spel". Det här tycker jag blir lite orättvist. Visst, Acti har inte världens bästa historia bakom sig, och jag tvivlar inte en sekund på att vissa beslut i Destiny 1/2 har fattats på grund av deras inblandning. Men, att beskylla dem för precis allt och tro att Bungie hade gjort allting bättre själva... det stämmer inte. Bungie är förmodligen mest ansvariga för de toppar och dalar som Destiny har gått igenom under åren och de hade skett med eller utan Activision. Jag tror inte vi hade haft Destiny som vi känner idag om inte Bungie hade hittat en utgivare som var beredd att slanta upp ordentligt, och det kan vi tacka Activision för. 500 miljoner dollar hade inte vem som helst kastat upp på bordet.

Massor av frågor återstår: Blir det ett Destiny 3? Vad händer med Destiny 2 på Battle.net? Vad ska Activision göra nu, utan ett live service-spel? Vad händer med de Playstation 4-exklusiva sakerna som finns idag? Som sagt massor av frågor som vi kommer få successiva svar på.

Skilsmässa mellan Activision och Bungie

HQ