Svenska
Blog

Google Stadia - ännu ett luftslott eller början på framtiden?

Vi har varit här förut. Många gånger förut, till och med. "This will change the way we play forever" och så vidare. Det brukar vara förenat med lika mycket sans som en vanlig Tweet av President Trump. De senaste åren har just spelströmmning varit en ordentligt het snackis och att vi går mot ett samhälle där information och innehåll lagras centralt snarare än lokalt är det nog få som faktiskt ifrågasätter, däremot är det svårt att bli direkt exalterad över Googles uppvisning av Stadia under rådande GDC. Mäki Mäkilainen har redan avhandlad mycket av det i en superb artikel och resten av året kommer domineras av de här samtalen, men kan Google vara den vägvisaren som man eftersträvar att vara? Kanske.

Vi vet redan att streama spel blir problematiskt på grund av fördröjning, vissa människor är mer känsliga än andra och vissa speltyper lämpar sig givetvis såklart bättre också. Men det är likväl ett problem som behöver elimineras innan den streamade tekniken helt kan ersätta våra vanliga konsoler och datorer. Det finns ett par detaljer i Stadia som talar för att man försöker ta bort de problem som vi vanligtvis kännetecknar med tekniken. Att handkontrollen är uppkopplad mot datorcentralen snarare än din egen output är en intressant del, inte tillräcklig för att totalt få bort fördröjning, men kanske ett ganska stort kliv i rätt riktning?

Samtidigt är det såklart svårt att sälja smöret och erkänna Google som Messias här. Vi vet ju att Playstation Now funkar halvdåligt, xCloud-demon som Microsoft visade upp såg fruktansvärd ut, Steam Link är inte utan sina problem (även vid lokal streaming)... kort sagt är det mycket Google måste bevisa innan vi kan återvinna våra konsoler, men som alltid är det lätt att drömma sig bort till framtiden och säga vad man vill, men demonstrationen där man byter mellan laptop, smartphone och desktop är lite av drömmen, i alla fall för mig.

Google Stadia - ännu ett luftslott eller början på framtiden?

Stadia är ett uselt namn på det här, förresten, och handkontrollen är ful.

HQ