Svenska
Blog

"Det kommer inga spel till Nintendo Switch."

Skrivet av Leorio den 28 mars 2017 kl 16:26

Många har klagat på bristen på kommande spel till Nintendo Switch under dess första år. Som ett exempel kan vi ta Switch-paneldiskussionen i senaste numret av LEVEL. Här talar Daniel Eyre om "den pinsamma, ärligt talat ofattbara bristen på nya spel under releaseåret". Tobias Bjarneby är snällare, men konstaterar om Switchen att "dess största problem" vid sidan om det höga priset är "detta dåliga spelutbud". Peter Ottsjö pratar om att "det skrala utbudet, det svala intresset från externa utgivare" visar att Nintendo "inte lärt sig någonting". Pär Villner konstaterar att "det hade gärna fått finnas fler spel". Men ställer också frågan "finns det någon om ska visa mig en konsol i modern tid som på releasedagen haft en komplett uppsättning bra spel?"

Det är en bra fråga, Pär. Hur är det egentligen med "den pinsamma, ärligt talat ofattbara bristen på nya spel" till Switch i jämförelse med andra konsoler? Kommer det verkligen ovanligt få högprofilspel till just Switchen under dess första år?

Det enklaste sättet att svara på denna fråga är att jämföra Switchens tio första månader (mars-december 2017) med de tio första månaderna hos deras konkurrenter Playstation 4 och Xbox One.

Under Nintendo Switchs första tio månader kommer följande exklusiva storspel att släppas:
The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2, ARMS, Fire Emblem Warriors, Xenoblade Chronicles 2 och Super Mario Odyssey.

Under Playstation 4s första tio månader släpptes följande exklusiva storspel:
Infamous: Second Son, Killzone Shadow Fall, Resogun och The Last of Us: Remastered.

Under Xbox Ones första tio månader släpptes följande exklusiva storspel:
Dead Rising 3, Killer Instinct, Forza Motorsport 5 och Titanfall.

Medan alla fantaster av Tvillingkonsolerna får en stund på dig att jämföra dessa uppställningar spel och övertyga sig själva om vilka som är mest imponerande, så spelar jag lite Breath of the Wild:

"Det kommer inga spel till Nintendo Switch."

"Men tredjepartsspelen då!" protesterar Hardcore-postaren nu. "Multiformatspelen! Där är Switch mycket sämre! Det kommer inga tredjepartsspel alls till Switch, och jättemånga till Playstation 4 och Xbox 360! Det vet alla!"

Okej, låt oss testa den teorin.

För att jag ska förhålla mig neutral i frågan om vilka spel som är värda att äga och inte, så räknar jag alla de tredjepartspel som kom under de första tio månaderna till Playstation 4 och Xbox One och som fått betyget 75% eller mer på Metacritic. (75% är gränsen för att ett spel ska räknas som allmänt uppskattat.)

Svaret är...

Playstation 4: 52 stycken.

Xbox One: 29 stycken.

Att i förväg veta vilka spel till Nintendo Switch som kommer att få mer än 75% på Metacritic låter sig naturligtvis inte göra. Men om vi stryker samtliga kommande Switch-spel som inte ännu släppts till något annat format, och struntar i alla kommande återutgivningar av klassiker (inklusive de Neo Geo-spel som redan släppts till konsolen), och enbart koncentrerar oss på spel som redan släppts till Switchen och på de kommande spelen till Switchen som fått mer än 75% procent till något annat format får vi följande resultat:

Nintendo Switch: 34 stycken spel.

Till sist kan vi bara påminna oss om att det fortfarande är tre månader kvar till E3, och vi har ingen aning om vilka Switch-spel som kommer att avtäckas där och släppas i höst och vinter.

"Det kommer inga spel till Nintendo Switch." Eller hur?

Källor:

All Playstation 4 Video Game Releases - Metacritic
All Xbox One Video Game Releases - Metacritic
All Nintendo Switch Video Game Releases - Metacritic
List of Nintendo Switch games - Wikipedia

HQ