Svenska
Blog
Retro Nonsens®: Barcode Battler

Retro Nonsens®: Barcode Battler

Som Ullareds-Kjell själv skulle välja att uttrycka det: “plasta-skit”. För det är så klart precis vad Barcode Battler var. En riktigt usel handhållen spelkonsol som lirade någon division över de ökända Tiger Electronics-spelen. Knappt. Men herregud vilken gudomligt snygg marknadsföring maskinen hade och som oborstad grabb på lågstadiet såg konceptet omöljligt coolt ut. Springa runt och scanna streckkoder i verkligheten som sedan omvandlades till hjältar och monster inne i spelet. Fantastiskt. 

Originalet kom (så klart) från landet i fjärran östern. Vårt älskade Japan, och visst syns det i dess designspråk. Stora robotar och mekaniska monster med asiatisk kryddning. Tror det var gamla Super Power som hade annonser om maskinen under en kort period på tidiga 90-talet och som ung TV-spelare som suktade efter det mesta som hade knappar och gav ifrån sig “blip-blop” ljud så var man ju såld från första blick. Annonsörerna visste precis vad de sysslade med och jösses så hårt de försökte sälja in Barcode Battler som det coolaste sedan tuggummi. 

"Barcode Battler är inte likt något annat datorspel. Du laddar hjältens energiförsvar- och kraftpoäng med vanliga streckkoder, för att sedan utkämpa strider mot datorn eller en kompis. Streckkoderna hittar du på alla varor - från choklad till mjölk. Vissa är bättre än andra. Därför gäller det att hitta streckkoden som gör dig oövervinnerlig. Ut och leta. Bästa streckkoden vinner."

Tur då att maskinen blev en monumental flopp här i Sverige, för jag kan knappast tänka mig att alla butiksägare skulle ha jublat av lycka att se legioner av snoriga ungar springa runt och rota runt bland dagligvaror i hyllorna i jakt på den ultimata streckkoden. Nej jag fick aldrig någon Barcode Battler. Föräldrarna hade tack och lov vett nog att istället köpa mig ett Super Nintendo med Super Mario All-Stars som första konsol och spel. Men minnet av de coola reklambilderna lever kvar och framförallt den otroliga boxarten med en robot som håller sina händer över maskinen som om den vore en marionettdocka. 

Ägde du en Barcode Battler?

HQ