Svenska
Blog
Bungies nya vision för Marathon gör mig illamående

Bungies nya vision för Marathon gör mig illamående

Jahapp, då har alltså världen förärats med ännu ett PVP-spel. Det antagligen femtusende i ordningen och vad som kunnat bli en fantastisk nytändning för en genreklassiker dränks istället under i en hink fylld till kanten av deja vu. Skjut mig. Sen kan Scott Taylor och Christopher Barrett skrika sig hesa bäst de vill om hur deras nya vision hyllar Marathons arv och för det in i samtiden. Vilket skitsnack. Baserat på den ganska ansenliga mängd  information som presenterats finns där exakt noll anledning för Bungies senaste multiplayerprojekt att associera sig med namnet Marathon. Annat än i marknadsföringssyfte så klart.  

Sen finns där garanterat hundratusentals spelare världen över som jublar över att få ännu ett spel i PVP-genren. Men hur många av dem är det som faktiskt bryr sig om eller ens känner till Marathon och dess historiska arv? Mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa på en försvinnande liten andel. Är jag en gammal surgubbe? Ja, jag kanske mest bara är en bitter gammal surgubbe - något ska man ju stoltsera med. Men att se ett så klassiskt franchise bli dragen i smutsen och missbrukat i försäljningsstatistikens oheliga namn gör mig upprörd och förbannad. 

För betänk nu, vad hade detta “Marathon” varit utan sitt namn. En färgglad kopia av Shadowrun med en gnutta Destiny-sensibilitet kryddat på toppen? Hur Jason Jones kunnat tillåta detta ske är för mig ytterst förbryllande. Marathon är trots allt hans kreation, hans bebis. Det var skeppet som skickade Bungie ut i stratosfären och gjorde alla PC-användare gruvligt avundsjuka. Innovativt, rysligt vackert och fyllt packat till bristningsgränsen av karaktär. Det var en milstolpe i genren som förbättrade och expanderade på Romero och Carmacks blodiga succé. 

Det var Doom uppskruvat till elva och trilogin bestående av originalspelet, Durandal och Infinity var på sin tid helt utan motsvarighet. Men detta nya Marathon? Ett spel som istället för att innovera väljer att kopiera. Nej tack. Bungie, skrota detta dåliga aprilskämt och ge oss en riktig uppföljare. Expandera på briljansen från de tidigare spelen. Ge oss en sida av Demios vi inte upplevt tidigare, en annan vinkel av händelserna på generationsskeppet som gav serien sitt namn. Allt utom detta nya identitetslösa gegg.

Vad är dina tankar om Marathon?

HQ