Svenska
Blog
Ferrari 288 GTO, världens vackraste bil?

Ferrari 288 GTO, världens vackraste bil?

Lamborghini Miura, Nissan Fairlady 240ZG, Alfa Romeo 33 Stradale, Porsche 911, BMW M3 E30. Med handen på hjärtat kan listan över undersköna vrålåk göras lång och det finns i sanningen ingen brist på makalöst vackra bilar som får ens hjärta att göra kullerbyttor av lycka i bröstkorgen. Men för mig personligen råder det ingen tvekan om att de bilmodeller Ferrari producerade under 80-talet hör till de designmässigt mest kompletta och iögonfallande skapelser som någonsin rullat på fyra hjul. 

Inte minst då Ferrari 280 GTO, om inte en av världens, så i varje fall 80-talets mest estetiska fullträffar. En symbolik för italienskt hantverk med sina 400 mullrande hästar under huven, sprungna från dess dubbelt turbomatade V8:a på 2.8 liter - för sin tid den snabbaste produktionsbilen på marknaden. Tillsammans med ovan  nämnda Porsche 911 och (så klart) en kritvit Countach LP500 så var det bilarna jag drömde om som liten palt. 

Men 288 GTO var alltid favoriten. Något som så småningom tog sig formen av en drömsk, ja rakt av overklig åktur hem i en knallröd sådan efter studenten  - men ja det var då och ungefär femtusen år har hunnit förflyta sedan dess. Idag sitter man här och drömmer, fantiserar och önskar att man råkade ha en si så där 30 miljoner kronor till övers. För det är i runda slängar var du får räkna med att betala för en 288 GTO idag. För den som tvekar, spana in Petrolicious numera klassiska montage av bilen - ge mig.

Vilken är din drömbil?

HQ