Svenska
Blog

Slutet på en TV-era

Skrivet av Mikael den 20 maj 2019 kl 16:44

Så var Game of Thrones avklarat, och... jag är förmodligen ensam i världen om att tycka det, men jag är inte alls särskilt besviken. Utan att spoila den sista säsongen så finns det en del uppenbara dumheter i serien:
* Att Arya överlevde gatlopp och ett dopp i en medeltida kanal med flera knivhugg i magen.
* Att Jaime överlevde att trilla av hästen ner i en djup flod iförd full rustning.
* Att Ellaria bara kunde ta över ett rike genom att helt sonika dräpa prinsen och komma undan med det.
* Allt med Euron.

Men annars så gillade jag det mesta, till och med i de senare säsongerna. Det var framstressat på slutet, vilket gjorde att en del karaktärsutveckling inte fick utrymme att andas. Men Game of Thrones är ändå bland det mäktigaste som har skådats på tv. Jag menar, produktionsvärdena på den här grejen var helt bananas. Och det var oftast pampigt, med oftast väldigt intressanta karaktärer. Den här serien har ju trots allt gett upphov till säkert tio av tidernas bästa tv-avsnitt någonsin, och flera av de mest ikoniska rollprestationerna.

Sen börjar jag generellt bli allergisk mot den här tendensen att varenda jävel ska baksätesskriva den här serien och tycka att det minsann hade blivit så mycket bättre om X hade hänt eller om Y hade valt att göra Z. Särskilt långt innan vi fått se konsekvenserna och hela historien. Om du kan göra det så mycket bättre själv, skriv en tv-serie på åtta säsonger över nio år och få precis allt att klaffa själv då, och se hur enkelt det är. Nu blev det som det blev och om inte om hade varit, så hade det varit på något annat sätt ... och då hade en massa annat folk gnällt istället.

Ett stort problem är helt enkelt att folk alltid tror att de själva vet bäst och är experter på allt, särskilt när de inte har en aning om hur något fungerar. Ta till exempel en kort scen i sista avsnittet, som gav oss en efterlängtad händelse. Det finns på allvar folk som tror att den scenen stoppades in för att folk gnällde på att samma grej inte hände i förrförra avsnittet. Liksom, att D&D fick panik för att de läste online att en hel hoper SÅ mycket smartare personer hade kommit på en bättre grej, och ringde en skådis och fixade en kuliss och effekter och allt, och spelade in scenen och redigerade in den i avsnittet, bara för att desperat försöka blidka de allsvetande onlinefansen.

Sen tänker jag på hur mycket folk det finns som tror på helt befängda saker, och helt plötsligt verkar allt rimligt.

P.S. Spoila inget från de sista avsnitten i kommentarerna, för då jäklar.

.

HQ