Svenska
Blog

Japan 2019: Tokyo Motor Show 2019

Skrivet av Mikael den 8 november 2019 kl 11:37

Vår vistelse i Tokyo sammanföll med Tokyo Motor Show 2019 och min kompis som är bilentusiast var förstås väldigt sugen på att kolla in det. Så vi åkte ut till Odaiba och Tokyo Big Sight där mässan hölls. Jag ska börja med att erkänna att jag är tämligen ointresserad och oinsatt, men ändå fanns det en hel del spännande att se.

De stora tillverkarna hade förstås generellt många nya modeller av sina ordinarie varianter. De gick ofta att provsitta, men det är inte särskilt intressant för mig eftersom jag inte är i bilköpartagen och definitivt inte kommer att köpa något sprillans nytt då. Så jag har ganska lite att säga om det. Däremot var det kul att utforska den Japan-specifika kei car-kategorin som förstås är en allenarådande trend inne i städerna. De här små och kompakta mini-vanarna är oväntat rymliga och väcker omedelbart intresse. Men jag tvivlar på att de är särskilt användbara på svensk landsbygd, om de nu ens följer svenska säkerhetskrav. Med så här små karosser är deformationszonen troligen dina knän. I kategorin fanns många nya men den enda jag lade på minnet var Suzuki Hustler, om inte annat för namnet.

Annars var två stora trender eldrivet och självgående. Elbilarna är på framfart i aktuella modeller, men de självgående var mer av koncept. Suzuki visade till exempel Hanare, som ska skjutsa folk dit de behöver vara och förenkla vardagen. Toyota gick steget längre med e-4me som är ett enpersonsfordon som är tänkt att användas för allt du vill göra medan du förflyttar dig - med gymträning och komponerande som exempel. Daihatsu hade också olika varianter på temat, även med modeller mer tänkta för varutransport.

Det fanns också ännu mer framåttänkande. Hino visade upp Flatformer, en självkörande plattform som kan användas till flera olika ändamål. Ett exempel var en bussöverdel som gör att den fungerar som Hanare, men den kan också utrustas med fack för separata fraktlådor. Dessa ska sedan kunna plockas i och ur av drönare som kan leverera sista biten till dörren. Tajima visade också (tydligen i samarbete med japanska staten) en superkonceptbil som är helt byggd med växtbaserade material.

Som sagt, jag är ingen expert och dessutom var den mesta informationen på japanska. Men det var ändå en fascinerande upplevelse. På vägen mellan Tokyo Big Sight och den sekundära mässhallen i Aomi fanns också en rad superbilar från Ferrari och Porsche uppställda, tillsammans med annat smått och gott. Så det blev många timmar och massor av bilder, varav jag klämmer in ett urval här nedanför. Håll till godo!

Japan 2019: Tokyo Motor Show 2019

HQ