Svenska

Jag är sanslöst dålig på Mortal Kombat

Skrivet av Moose den 18 juni 2019 kl 18:28

Jag har varit riktigt bra på ett spel i hela mitt liv: Super Smash Bros. Melee. Det sitter åtskilliga timmar i den gamla stackars skivan. Så många att jag, efter ett par år, var tvungen att köpa ett helt nytt spel för att skivan helt enkelt bara la av. Skyllas kan på chipsflottiga tonårsfingrar som var där och kladdade vareviga fredagkväll, men ändå.

Jag hade några äss i rockärmen på Soul Calibur II och kunde väl föra mig med nån sorts grace i finrummet när det gällde Tekken 3, men sen är det slut. Efter många år av episka fantasysagor, drakdräpande och actionrollspelade har det alltså blivit dags att blidka mitt alter-ego som trånar efter blod, slagsmål och så jävla mycket ultravåld att det är bortom allt vad som är rimligt. Det har blivit dags att spela Mortal Kombat 11.

Och jag är helt oduglig. Alltså sämst.

I enlighet med ens manlighet så spottar man ju ut snusen i manualen och använder den som muggpapper. Det är sen gammalt. Rätt in i kalabaliken bara. Hamra alla knappar tills man lär sig. Det gick inte alls med Mortal Kombat 11. Jag har spelat drygt 5-6 timmar och har inte ens tagit mig till barnpoolen i badhuset. Jag står fortfarande och trampar i duschen. Jag har kört alla tutorials - vissa två gånger - och lusläst alla skyltar men det går ju så äckligt fort alltihop.

Jag är inte särskilt bekant med Mortal Kombat alls, så min vana trogen inledde jag min resa ner i den digitala köttkvarnen med att välja min första slagskämpe enligt premissen att det ska låta häftigt att uttala med ännu häftigare basröst: Johnny Cage eller Sub-Zero. Det blev Johnny Cage.

Hela första timmen svor jag över kontrollen. Bak, fram, knapp... va? Ner, upp, X. För långsamt. För snabbt. Fel knapp. AMPLIFY! Jag kan inte jonglera folk med mer än två slag. I den osannolika värld där jag ändå är beredd att smälla in en tredje knapp så är de fyra rutorna inom vilka den knappen skulle tryckas redan kommen, passerad, återuppstånden och slutligt stendöd. I stället står Johnny Cage där och vevar febrilt med handflatan i luften. Jag provade att slå på CPU:n i träningsläge på svårighetsgrad Easy... det var nästan för svårt.

Lagom att jag hinner luska ut att jag ska blocka en attack, så är jag tydligen för seg för då trycks jag in att hångla upp något brinnande kärl bakgrunden. Om jag ska rulla iväg efter att ha varit uppe i taket och vänt efter en saftig uppercut krävs hela min koncentration för att smälla in knappen precis rätt. Efter den prövningen är jag så omtumlad och trött i huvudet att jag inte är beredd på den järnladdade mördarsnyting som kommer flygande rätt över hela banan, och sen är det Fatal Blows och Fatality och sen var det tack och hej.

Jag tycker ändå att jag är hygglig på spel och brukar haja saker och ting rätt snabbt. Här är det inte så. Det lär krävas minst 10 timmar till av runt-plaskande i den nedkissade barnpoolen. Jag har väl provat typ tre karaktärer än så länge. Jag är lika oduglig med allihopa och kanske sämst med Johnny Cage - den jag har spelat med mest, så det säger ju mer än man kanske önskar.

Jag tar gärna emot förslag på allt som underlättar den här 90-graders inlärningskurvan. Release check är avstängt för övrigt, men det verkar inte underlätta det här med var, hur och när det finns en stackars rutjävel att utnyttja till en knapptryckning. Finns det en Beginners Handbook till Mortal Kombat 11 som man kan titta i?

HQ