Svenska
Windows 8: Andra intrycket

Windows 8: Andra intrycket

Skrivet av Narien den 28 september 2012 kl 18:13

Windows 8 släpps snart, och det är mycket skriverier om det. Men vissa har haft tillgång till windows 8 betan, och faktiskt även den färdiga produkten ett ganska bra tag nu.

Jag är en av dessa, som student i lund får jag tillgång till "MSDNAA" <- tror det skrivs så, en sida som ger användaren licenser till flera olika program, däribland windows operativsystem.

Mitt första intryck av windows 8 var kortvarigt, och överskuggades av den simpla faktan att jag inte kunde boota det utan att ha installations-usb'n i vid uppstart. Därför blev mitt betatestande kortvarigt.

Nu har jag som sagt den riktiga utgåvan, och tänkte därmed dela med mig om mina tankar kring det.

Överlag så är jag rätt nöjd, jag känner inget behov på att gå tillbaka, även om uppgraderingen i sig inte känns särskilt nödvändig.

OS't känns rappare, och jag har läst rykten om att det faktiskt är snabbare i praktiken också. De två första spelen jag installerade har också fungerat fläckfritt (gw2 och borderlands 2).
Inget klydd med drivrutiner änsålänge och en trevlig överraskning angående mitt ena usb-minne, windows 7 har aldrig kunnat ange rätt tid när det kopierat till det (200 MB/s i överföring är inte ovanligt, inte heller att de sista 5 sekundrarna tar evigheter). Faktiskt så är hela kopierings "programmet" i win 8 en klar förbättring.

Så vad är den stora förändringen då, jo det är ju såklart metro, eller modern UI som det tydligen kallas nu, tyvärr känns det meningslöst, det är inte anpassat för mus någonstans och fungerar faktiskt sämre än tidigare startmenyn.

Det nya gränssnittet medför att saker som att stänga av datorn, avsluta en app (inte vanliga program, utan program som körs i modern ui) är svårare än tidigare.
t.ex at stänga av datorn var ju i windows 7: win-tangent -> "turn off".

Nu är det win-tanget -> mus ner i höger hörn -> settings -> power -> shutdown. Lagom omständigt.

Vidare är alla appar fullscreen, något jag verkligen inte tycker är nödvändigt, msn, mail, osv. Som tur är funkar alla gamla vanliga klienter fortfarande.

Så kort och gott, det nya gränssnittet tillför inget nyttigt för mig, men är lätt att undvika, jag använde aldrig startmenyn för att söka igenom programmapparna, jag skrev programmet jag ville starta och tryckte enter, det funkar fortfarande, med viss begränsning.

Skulle jag rekommendera win 8, det beror på, om man inte redan kör windows 7, dvs använder vista eller t.ex xp så ser jag en mening med uppgradering. Men sitter man på windows 7 är det verkligen inte nödvändigt. Speciellt om man behöver betala för uppgraderingen, är den gratis som i mitt fall säger jag kör på, testa det åtminstånde, det finns förbättringar och om man inte normalt rotar runt mycket i "start" så kommer man inte bli överdrivet påverkad.

Kort och gott: Windows 8 känns snabbare, men Modern UI / Metro är inte anpassat för mus och tangentbord.

HQ