Svenska
Blog
Black Panther var redigt jäkla medioker

Black Panther var redigt jäkla medioker

Skrivet av Oxpost den 16 mars 2018 kl 17:22

Jag hade inga direkta förväntningar på filmen som sådan när trailern först släpptes. Jag fastnade inte för tonen som visades upp och jag tyckte från de fåtal scener vi bjöds på att hela grejen kändes ganska ointressant rätt igenom. Sen kom hyllningskören från mer eller mindre varenda kritiker, och flera av mina vänner som jag vanligtvis håller med om vad gäller film, något som fick mig att bli lite mer positivt inställd. Det hoppet visade sig vara malplacerat.

Precis som Petter skrev i sin recension är det här den klart svagaste Marvel-filmen sedan Thor: The Dark World, det råder det inget som helst tvivel om. Den är dock, till skillnad från Thor 2, inte fullkomligt hopplös. Det finns en del positiva saker att säga. Wakanda som land är en fascinerande plats, och estetiken och atmosfären som präglar huvudstaden är riktigt imponerande. Även den kulturella aspekten av Wakanda hör till filmens starkare sidor, vilket till viss del förklarar varför de två bästa scenerna är de som skildrar duellerna om rätten att regera Wakanda. Utöver det sticker främst Lupita Nyong'o och Letitia Wright ut med sina insatser i sina respektive roller. I övrigt är det mest en frustrerande bioupplevelse vi bjuds på.

Det märks väldigt tydligt att Coogler haft en tydlig vision och ambition rörande filmens budskap och sociala kommentarer, och jag uppskattar försöket att göra en mer jordnära och mänsklig skildring av Marvel-universet. Problemet är att det är så fruktansvärt klumpigt utfört. Vid flera tillfällen under filmens gång, när manuset tog upp sociala orättvisor var min huvudsakliga tanke "jag förstår vad ni menar, men ni kunde väl för fan utvecklat argumenten något mer". Ingenstans blir det här mer tydligt än i antagonisten Killmongers karaktärsutveckling. Det talades extremt varmt om Killmonger, vissa gick så långt som att säga att vi här hade den bästa serietidningsskurken sedan Heath Ledgers fullkomligt fantastiska Joker-tolkning. Jag förstår inte den jämförelsen alls. Killmonger har, precis som filmen i övrigt, potential till att kunna vara en riktigt stark, och relaterbar skurk med en bakomliggande motivation som man skulle kunna köpa även om man inte håller med om hans metoder. Istället framställs han som en megalomanisk, totalitär galning med ett slutmål som ingen rimlig människa någonsin skulle kunna ta till sig, givet hans argument och världssyn. Det blir för överdrivet och resulterar i en alldeles för extrem och ensidig superskurk. Michael B. Jordan (som jag vanligtvis älskar) spelar dessutom över ganska rejält i de allra flesta scenerna.

Vi måste även nämna specialeffekterna. Vad hände där? Marvel brukar alltid leverera förstklassiga upplevelser när det kommer till det visuella, och när filmen fokuserar på att skildra Wakanda och dess natur lever Black Panther upp till det arvet. I varje sekvens där Black Panter-dräkten är med, eller varje storslagen actionsekvens ser det dock stundtals riktigt risigt ut. Jag vet inte vem som hade det yttersta ansvaret för animeringen av dräkterna, men människan borde få kicken omgående. Slutfighten mellan Killmonger och T'Challa är bara ett stort irritationsmoment med specialeffekter som känns minst 10 år gamla.

Överlag är det här inte alls en särskilt bra film i min mening. Vilket är synd. Det är dock en viktig film av flera anledningar, och jag är väl någonstans glad att det gått så bra för den men fan vet att det här hade kunnat göras betydligt bättre.

HQ