Svenska
Blog
Rise of Skywalker var riktigt feg! (varning för spoilers)

Rise of Skywalker var riktigt feg! (varning för spoilers)

Skrivet av Oxpost den 19 december 2019 kl 08:47

Jag vet inte om jag vill påstå att RoS kan räknas som en faktisk film, för det jag upplevde igår mellan 18:10 till 20:30 var i mina ögon inget annat än en hoppigt berättad, desperat historia som bäst kan beskrivas som en ganska kass fan fiction-berättelse. Det känns som att den bara finns till för att försöka "reparera" den "skada" som flera fans menar att Rian Johnson åsamkat följetongen utan att någonsin rättfärdiga sin egen existens bortom det faktumet.

Jag hör till den skaran Star Wars-fans som faktiskt uppskattade The Last Jedi. Visst hade den en del stora problem vad gäller vissa karaktärers agerande (Holdo är fruktansvärt illa skriven), och story-mässigt haltade det på en del platser, inte minst den meningslösa avstickaren till casinoplaneten. Men den sista tredjedelen av den filmen står sig, för mig, som något av det bästa jag sett i någon Star Wars-film. Rian vågade ta risker. Han vågade röra om i grytan med de val han gjorde för karaktärer som Rey, Snoke, Luke och Kylo Ren. Val som jag personligen verkligen uppskattade, inte minst vad gäller Reys bakgrund. Äntligen fanns det en karaktär som var stark i kraften utan att hon var någon speciell. Det fanns ingen profetia, inga speciella släktband som gav henne någon medfödd fördel. Hon råkade bara vara extremt force sensitive. Visst förstår jag att de val som gjordes inte var särskilt kompatibla med den ursprungsvision som J.J hade när han lade grunden med TFA, men när han påstod att han skulle respektera och ta hänsyn till de val som Rian ändå gjorde så gick jag ändå in till RoS med en positiv känsla i kroppen. Den känslan försvann ganska så omgående.

Alla de val som gjordes i TLJ har omintetgjorts i och med den här filmen. Vissa kanske jublar över det, men inte jag. Det är så extremt tydligt att det inte funnits någon som helst kommunikation mellan Rian och J.J över de här tre filmerna, och att J.J fortfarande var extremt låst i sin egen vision om vad den här trilogin borde ha varit. Jag kan förstå det. Det var trots allt han som inledde den här resan för fyra år sedan, och om han hade fått styra skutan genom alla tre är jag övertygad om att jag hade uppskattat denna avslutande del betydligt mer. Men så blev det inte, och istället fick vi en sista film som stundtals är en regelrätt karbonkopia av Return of the Jedi, och då menar jag verkligen en kopia. Vissa scener, främst de med Kejsaren och Rey mot slutet av filmen, var mer eller mindre en scen-för-scen, replik-för-replik rip off av mötet mellan Luke och Kejsaren.

I övrigt brister filmen även i sin struktur. Grunden för allt som händer är i regel en radda med fetch-quests. "Vi behöver hitta den här saken/personen. Oj då, där dök den saken/personen upp med en utförlig förklaring på exakt vart vi behöver åka. Men så lätt ska det inte vara så vi ser till att hitta på en idiotförklaring till varför vi inte bara kan få tillgång till den informationen direkt". Det är slapphänt berättande rätt igenom. Men jag hade antagligen kunnat acceptera detta om det inte vore för hur man hanterade Rey som karaktär. Avslöjandet om hennes släktband till Palpatine fick mig att dra en djup suck och begrava ansiktet i min ena hand. Det fanns verkligen inte en tillstymmelse till försök för att få en någorlunda enhetlig trilogi. Att Palpatine överhuvudtaget fick bli huvudskurken återigen var tillräckligt provocerande.

Nu får jag det att låta som att jag inte gillade någonting med filmen, och det är väl inte riktigt sant. Rent visuellt är det en fantastisk film. Det finns flertalet scener där fotot och effekterna nästan får en att tappa andan. Insatserna från skådespelarna är det inte heller något fel på egentligen. De gör så gott de kan med vad som givits dem. Och visst fanns det en del habil underhållning att hitta i några av actionsekvenserna, men i det stora hela är jag gruvligt besviken på Rise of Skywalker. Den finns till för att "be om ursäkt". Inget annat. Och jag sörjer det faktum att J.J, Rian och Disney inte ansträngde sig mer för att matcha sina visioner för denna ojämna trilogi.

4/10

Tillagt 2019-12-19 08:56:
Här har vi en recension som formulerar alla mina tankar och besvikelser på ett betydligt bättre sätt:
https://www.gamespot.com/reviews/star-wars-ep-9-the-rise-of-skywalker-review-a-gala/1900-6417383/

HQ