Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Final Fantasy XV briljerar i sitt sätt att porträttera gemenskap

Final Fantasy XV briljerar i sitt sätt att porträttera gemenskap

Jag klarade precis ut det ganska långa Final Fantasy XV (15) och jag tyckte väldigt mycket om spelet trots en del brister. Det är otroligt synd att de sista 6-7 kapitlen känns så stressade och en del av miljön så underanvänd. Bortsett från det så är det här kanske en av de bästa gemenskaps porträtteringar av ett antal personer jag sett. Karaktärsutvecklingen är ganska bra men bandet som formas mellan killarna är otroligt välgjort. Bra röstskådespel (engelska), hjälper också till att blåsa liv i karaktärerna.

Spelet är fortfarande i designväg något av de märkligaste jag spelat men resan de här fyra personerna startar och som man sedan får följa är väldigt unik i spelsammanhang. Sett till andra former av rollspel är det såklart inte ett nytt fenomen att bygga berättelser såhär, men jag har inte spelat ett annat spel där de lyckats få så många karaktärer som konstant färdas med varandra att kännas så levande och deras relation så trovärdig ändå. Vid sidan av en ganska hyfsad om än något förvirrande bitvis och kanske klyschig men ändå relativt mörk berättelse så är det detta som är kanske det mest minnesvärda.

Jag tycker personligen att iden att en av protagonisterna är en fotograf där du kan spara dennes bilder eller ta egna höjer den här upplevelsen. Varje gång du slår läger och en av karaktärerna förbereder mat får du se över bilderna som tagits den dagen. När man mot slutet av spelet blickar tillbaka på dessa bilder så är det en väldigt häftig känsla av att se äventyret, berättelserna och händelserna framför sig igen. Det har lite samma effekt som att titta tillbaka på gamla minnen och jag tycker att fler spel borde låna det här systemet om än utveckla det och inte sätta ett hårdlås på 200 kort (tar slut snabbt och tvingar dig att radera bilder vilket är trist).

Jag har ännu inte klarat mycket av sidouppdragen (som tyvärr är väldigt svaga i detta spel) eller de tre story dlc paketen som jag kanske återbesöker någon gång men allt som allt är det en rekommendation om man inte spelat serien eller spelet förut. Däremot kanske jag spelar en New Game Plus vid något tillfälle igen och den gången försöker mig på spelets "end game content". Jag hoppas också att det faktiskt trots att det inte sagt sig vilja detta gör en uppföljare stor expansion eller prequel på detta spel då jag gärna hade velat utforska antagonisternas hemkontinent även om det inte är troligt.

Å andra sidan köpte jag härnäst del 13 som kanske inte är den mest populära i serien (undviker 14 då jag inte gillar mmos) då den var ganska linjär dess uppföljare 13-2 verkar dock lösa det men kommer inte köpa dess tredje uppföljare som verkar vara tidsbaserad och ha hemskt rykte. Men ett spel i taget. De är ganska billiga titlar på PC för det mesta vilket gör att det är ganska lätt att bara spontanköpa någon del och prova även om det såklart har en annan typ av ton och struktur än 15 som var förhållandevis mörk, vuxen jämfört med andra delar i serien utifrån det jag läst. Dock har jag funnit det barnsligt roligt att bygga om bilen i 15 till något som liknar en batmobil/batwing och flyga över världen men jag hoppas verkligen att de gör en XV-2 titel som med XIII.

HQ