Svenska
Blog
Det finns bara ett spel på E3

Det finns bara ett spel på E3

Ett spel som är av av störst intresse för mig kanske kan visas på E3. Nog kommer årets E3 vara spännande sett till många spel och upplevelser eventuellt också alla rykten om nya konsoler. Det finns dock ett jag är mest av allt intresserad av. Det är nämligen Age of Empires 4 om ryktena stämmer. Det har varit bra tyst från Relic efter Dawn of War 3 fiaskot, och även om jag gillade Company of Heroes 2 så var det plågat av massa mikrotransaktionsförsök som inte klickade rätt i spelet. Det är lite här jag hoppas att Age of Empires 4 inte försöker fylla ut med massor med giriga mikrotransaktioner utan blir ett komplett väl avrundat basspel som kan återskapa en del av glädjen som ändå finns inom rts genren. Relic behöver goodwill och vi behöver inte ett till rts med halvinbakade mikrotransaktioner som stör spelets design.

Naturligtvis kan kanske inte Age of Empires 4 bli så bra som jag minns nostalgiskt Age of Empires 1, 2 och Mythology. Men Jag hoppas att de tagit sig god tid med spelet och skapat något värt att spela. Problematiken finns ju också i att göra ett spel som idag uppskattas av nya spelare utan att fastna i gamla designproblem. Age of Empires serien var ganska präglad av tekniska begränsningar sett till hur många enheter man kan välja och en begränsad kamera samt lite annat. Jag hoppas att denna uppföljare kan göra sig av med en del av dessa och ändå få in nya intressanta inslag som ändå bibehåller kärnan i serien.

För mig var nog Age of Empires serien min go-to rts spelserie när jag var yngre och anledningen var dess långsammare tempo än konkurentter som Command and Conquer och Starcraft. Jag älskade också det historiska perspektivet som serien förde in där Starcraft/Warcraft var scifi/fantasy och Command and Conquer modern/scifi. Det som jag älskade med serien var dess betydligt bättre än konkurrenterna konstruktion av städer, det är simpelt med dagens mått mätta och kanske även då. Samtidigt lyckades det såväl blanda stadsbygge, murar och annat med resurshantering och krig mm.

Relic trots sin senaste blunder kan nog mycket väl vara rätt utvecklare för detta, dels är studion ganska trygg i lite långsammare strategispel inom rts genren och dels har det lång erfarenhet av den. Sen tror jag att mycket av Relics goda rykte som är kvar hänger på att de får till denna uppföljare. Jag hoppas på något som å ena sidan kopplar ihop det vi älskade med serien från förr och utvecklar den spelmekaniskt något för att bättre ta tillvara på möjligheterna med starkare datorer. Tiden får visa om det blir ett till fiasko eller om Relics A-team som de kallas kan skapa något minnesvärt. Jag hoppas på att E3 ger oss lite mer info och kanske även lite gameplay av spelet även om det potentiellt är lite förhoppningsfullt med tanke på att vi bara sett en teaser-trailer hittills.

Vilka typer av ny spelmekanik/designval hoppas du att Age of Empires 4 har?

HQ