Svenska
Blog
Att prata spel ur kontext och i olika sociala sammanhang

Att prata spel ur kontext och i olika sociala sammanhang

Att kunna prata om spel med människor kan vara busenkelt roligt eller helt hopplöst svårt beroende situation och individer. Samtidigt finns det spel som i princip är omöjliga att prata om i många sociala sammanhang. Jag försökte exempelvis förklara charmen vissa upplevde med Crusader Kings serien, men att förklara spelmekanik som involverar incest, bortgifte, mord av barn och annat är ju inte helt rumsrent. En av promobilderna för spelet är ett spädbarn med en giftorm i vaggan. Förvisso är det ett spel men när man tar ett kliv från våra digitala upplevelser så kan man ibland få en sån där "vad sjutton gör jag egentligen för saker i mina spel upplevelse".

Just den typen av tänk fick mig att fundera lite. Exempelvis hade jag en vän som tyckte om att massmörda allt och alla i Gta men han kunde aldrig säga vad han gjorde i spelen för sina föräldrar. Det var ingen middagskonversation så att säga. Att prata om spel utan kontext kan låta helt vansinnigt ibland. Om någon icke gamer frågade mig vad gör du på fritiden och jag spelar Death Stranding, jag tror inte att jag skulle kunna med detaljer berätta om sagda upplevelse utan att låta skogstokig, men mer om det senare. Det betyder dock inte att de flesta inte förstår om man ger kontext och förklarar att det är ett spel. Många ser ju filmer med totalt skruvade upplägg också i modern tid. Men det finns en risk att du möter någon som inte alls förstår, vilket kan skapa sanslösa mänskliga interaktioner och få en att framstå som lite udda.

Det är lite småroligt att stanna mitt i ett spel och försöka förklara vad man gör och varför utan kontext för någon som inte vet vad spel är eller med kontext. Prova själv att stanna ett spel och sedan försöka förklara vad du gör, varför du gör det för någon som då i teorin inte vet vad spel är. Det kan bli märkligt ibland. Ta Death Stranding: "ja här står jag i isländska fjorden look alike och urinerar på svamp av guld som ser ut som en gripklo med en bäbis i en behållare fastspänd på magen. Sen för att ta mig vidare i den här apokalypsen av USA behöver jag kasta bajsbomber på oljiga spöken. Man måste vara försiktig med dessa granater det enda sättet att få nya är att gå hela vägen tillbaka till sin bas och bajsa och det kan vara kilometer. Mads Mikkelsen gör också en fantastisk insats som en marinkårssoldats- dockmästare och försöker få tillbaka bäbisen du har på magen. Tack och lov kan vi spelare hjälpas åt i den här världen och man ska också vara snäll mot andra och ge tummen upp åt deras brobyggen och vägkonstruktioner".

HQ