Svenska
Blog

Ja, Terminator 2 är verkligen världens bästa actionfilm

Åsikterna gick aldrig någonsin isär, ens lite. Petter, Marcus, André och jag vart genast rörande överens om vilken film skulle knipa förstaplaceringen på Top-5: Action-listan, och det var T2: Judgment Day.

Det slår mig varje gång jag ser filmen, hur oerhört komplett och uppfyllande den är. Hur surrealistiskt dyster inledningen känns. Vandrande, mekaniska exoskelett med sina rödögda pupiller och lila-strålade phased pulse rifles på 40 watts räckvidd, trampar genom lekplatsruinerna av en atombombad tätort och beskjuter den mänskliga oppositionen i vad som känns som en väldigt ensidig konfrontation. Brad Fiedels särpräglade musikkomposition stärker föreställningen om en annalkande utrensning av den mänskliga rasen och på bara minuter blir man lika hänförd som uppskrämd. Terminator 2: Judgement Day sätter tonen där och då - som än idag helt saknar motstycke, medan resten av filmen handlar om att förhindra mardrömsscenariot från att inträffa överhuvudtaget. Upplägget är enastående.

Ja, Terminator 2 är verkligen världens bästa actionfilm

Den tidiga dataanimation bryter sällan illusionen utan används särdeles alltid sparsamt för att komplettera det praktiska, mer verklighetstrogna effektarbetet från Stan Winston. Och det håller, även nu nästan 30 år senare. Briljant sammansvetsade pulshöjare till jakt-/actionscener (där man genuint befarar för protagonisternas välbefinnande) avlöser varandra med jämna mellanrum och blir aldrig någonsin avtrubbande.

Det finns onekligen få topp-listor inom sience fiction- och actiongenren man ser där namnet "James Cameron" inte titulerar bland de översta topp-placeringarna, om inte målet är att trovärdigheten ska ifrågasättas så att säga. Och med all rätt. Hollywood-veteranens grandiosa magnum opus-mästerverk anses inte endast vara en mall för hur man skapar aktningsvärda uppföljare samt lämnar ett fotavtryck i filmhistorien, det är också ett alster som förenar publiken i en villkorslös betagenhet och beundran - oavsett smak och preferens. Terminator 2 vinner över den mest aktsamma, självbelåtna kritikern som gillar att åla i sin egen obotliga skepticism lika lätt som den hypnotiserar den anspråkslöst vardaglige filmtittaren som bara vill underhållas för stunden. Det här är en intelligent berättad historia som verkligen bringar oss nära karaktärerna, får oss dedikerade i deras familj- och vänskapsrelationer och har dem växa förbi deras tidigare föreställningar, rädslor och fördomar. Den trollbinder från den första bildrutan till den sista. En sann klassiker.

HQ