Svenska
Blog
Varför köper man ett nytt sportspel varje år?

Varför köper man ett nytt sportspel varje år?

Skrivet av Petter den 13 september 2019 kl 20:51

Sportgenren är bra bisarr, om man verkligen tänker efter. Varje år sedan 1993 har framförallt EA dundrat ut ett "nytt" spel där det gjorts ett antal mer eller mindre viktiga förändringar (det behöver nödvändigtvis inte ens handla om "förbättringar") vilket enligt många miljontals fans av de specifika sporter som EA Sports gör spel baserade på, köper. Jag har aldrig i mitt liv köpt ett sportspel två (eller allra helst tre) år i rad och kommer så heller aldrig att göra det. Varför? För att det för egen del, delvis, känns som rena rama lurendrejeriet.

För mig var mitt ytterst trevliga besök hemma hos EA Sports huvudkvarter i Redwood City (Kalifornien) för en-sisådär 15 år sedan tillräckligt talande för vad dessa årliga sportspelsreleaser egentligen handlar om. För där, på plats, fick jag syn på en gigantisk tavla på en vägg i ett av utvecklarlokalerna där det fanns uppspaltat vad de kommande fyra årens versioner av FIFA skulle innehålla. Man portionerar naturligtvis ut "nyheterna" över flertalet år för att kunna maximera sin försäljning även fast EA Sports ("It's in the geeeeejme, if not - it will perhaps come next year, or the year after that!"), 2K Sports och Konami givetvis skulle kunna göra mycket mer, från år till år. Stoppa in alla dessa fyra-års-förbättringar i ett och samma spel. Eller varför inte vänta fyra år mellan versionerna och istället uppgradera det befintliga spelet via gratis DLC? Jag begriper orsaken till varför det inte görs. Jag är måhända korkad men inte så korkad att jag inte förstår varför EA:s affärsmodell ser ut som den gör. Pengar. Och så länge 4-10 miljoner (!) gamers köper ett nytt sportspel ut exakt samma trötta spelserie varje år - så vore det ur ett buidnezz-persoektiv såklart bara puckat att göra annorlunda.

Skulle vi alla rösta lite smartare med plånkorna, sluta köpa spelen i den utsträckning som görs och istället, på så sätt, kräva en annan typ av modell, skulle det garanterat även gynna kvaliteten på spelen i sig. Det tvivlar jag inte en endaste sekund på. Varför inte göra som Kaemmer och hans fantastiska Iracing-team gör... Släppa ett spel, som man laddar hem och prenumererar på och sedan får gratis uppgraderingar en gång i kvartalet.

Hur det än är, och blir, kommer jag aldrig att börja köpa årliga sportspel. Det är jag för smart för.

HQ