Svenska
Blog
Hoppas Netflix åker dit

Hoppas Netflix åker dit

Skrivet av Petter den 14 januari 2022 kl 20:44

Ju mer tid som passerar sedan jag kikade igenom den ytterst haussade Netflix-serien om Skandiamannen, ju mer hatisk mot den skiten blir jag. Jag tyckte redan efter avsnitt ett att det luktadefränt av gammalt skräp och skrev ju efter sista avsnittet här i bloggen att jag avskydde det, men jag har utvecklat ett hat mot den serien sedan dess som jag ser som förvånande och ohälsosamt. Netflix Skandiamannen ser jag som fjolårets enskilt sämsta TV-serie, alla tänkbara kategorier. Den serien är en skymf mot allt logiskt, vettigt, allt intelligent liv i detta avlånga land.

På det vis som Filter-författaren Thomas Pettersson binder ihop de mest lösryckt korkade, ologiskt tafatta teorierna, bevisligen till största delen baserade på ren dikt, för att peka ut en korpulent försäkringsbolags-illustratör med fysisk kapacitet som en 91-årig tant, som den kallblodige Palme-mördaren är så löjeväckande tunt och skrämmande långsökt att man storknar. Och nu ryter de anhöriga ifrån och Netflix samt författaren Thomas Pettersson är tydligen stämda för förtal. Åklagaren har inlet förundersökningar skriver SVT Kultur och jag hoppas innerligt att det blir rättegång här, och dom. För det måste finnas någon slags gräns för allt dumt man kan hitta på, sprida och proklamera ut som "sanning". Att det som skulle knyta Stig Engström till Palmes avrättning är en "handledsväska" och att det dessutom är det enda som Pettersson här går på, får mig att skratta hysteriskt, med maximalt vidgade näsborrar.

Jag kan bara gissa vad nästa bok från samma författare kommer att handla om. Det blir nog en storslagen mordutredningssuccé det med, om hur Jimmy Hoffa faktiskt dödades av en 100-årig kvinna i rullstol. På håll. Från balkongen till ett avlägset äldreboende. Av en balsam-flaska som hon tappade, och som rullade över Hoffas vänstra fot. Sen försvann han, spårlöst. Hur vet Netflix nu det? Det finns rapporter från vittnen (idag) som minns 1975 som det var igår, och på mordplatsen var det någon som skymtade en balsamflaska i ett skyltfönster. Mördaren är förvisso sedan länge död, men tanten ska såklart pekas ut, in i det sista.

Även mysteriet om vem som mördade JFK ska behandlas av Netflix. Enligt samma författare var det läderklädseln i bilen han åkte i som avfyrade kulan som mördade presidenten. Hur vet han det? För att man ser lädret i bild, när han skjuts. Lädret är mördaren. Lädret gjorde det. Haffa lädret. Livstid direkt, om det nu inte redan dött av naturligt orsaker. Och då är ju allt frid och fröjd, såklart.

SVT:s Kulturnyheterna skriver idag:

"I höstas anmäldes Netflixserien Den osannolika mördaren av flera personer för förtal av avliden. Nu väljer åklagare att inleda en förundersökning vad gäller de anmälningar som handlar om personen som i serien pekas ut som Olof Palmes mördare, Stig Engström. I Netflixserien Den osannolika mördaren skildras den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som skyldig till mordet på Olof Palme. Anhöriga till Engström har varit kritiska till den porträtteringen och anmälde i höstas serien för förtal av avliden." Go!

HQ