Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Blog

Guitar Hero eller Rock Band?

Skrivet av Petter den 23 december 2008 kl 00:55

Fy bubblan vad jag spelat musikspel det senaste året. Det har blivit mängder. Redigt svulstiga mängder. Och jag skulle (såklart) därmed ljuga (grovt) om jag påstod annat än att Rock Band revolutionerade fenomenet "socialt spelande" vad gäller min bekantskapskrets. Alla älskar att rocka, även mina vänner som annars aldrig bryr sig i spel. Rocken har gripit tag i oss alla, och vi blir sakta men säkert allt bättre... och bättre.

Rock Band var starten på nåt stort. Eller. Sorry. Guitar Hero var starten på något stort. Eller. Nja. Guitar Freaks var starten. Men i och med Harmonix stilsäkra produktioner tog det fart på riktigt (äntligen).

Rock Band skrev om regelboken, och Activision hängde givetvis på med Guitar Hero: World Tour. Jag har recenserat dem båda i år. World Tour och Rock Band 2. Det förstnämnda fick betyget 7/10 medan det sistnämnda belönades med en rysligt stark 9:a. Ja. Rock Band 2 var och är det bättre av de två spelen, men inte beträffande allt.

Det som skiljer de båda spelen åt mest, gällande ren kvalitet, är presentationen. Tveklöst. Visst, visst - Rock Band 2 innehåller bättre mappade gitarr- och bas-spår än World Tour och det märks att Harmonix ambitiösa personal inte bara är spelutvecklare, utan även musiker. Eller musiker först och främst, och sen spelutvecklare.

Mapping-problemen i World Tour är dock väldigt små och de rör faktiskt inte trummorna, alls. Trummorna är perfekt mappade i World Tour, sånär som på onödig rensning av dubbelkagge-noter i expert-läget i vissa låtar (varför Neversoft? Jag ville spela Portnoys dubbla i Pull Me Under...).

Den största skillnaden är presentationen. Och ljudkvaliteten. Rock Band 2 är så himla smart presenterat. Men får känslan av att verkligen spela i ett band, menyerna är smart utformade, klicken få och man kan alltid nå det man behöver, direkt från den plats i spelet där man är. Man kan ändra band leader kvickt, styra allt från dennes kontroll, och man kan pilla med tempo och annat under tiden men tränar. Tillkommer gör ett smartare utformat turné-läge och ett betydligt bättre star power/overdrive-system som tillför massor till känslan av musikalisk enighet. I Rock Band 2 alltså.

World Tour känns ibland som ett gitarrspel, med påhängda extra-instrument. Men trots detta, är Neversofts utmanare knappast utan förtjänster. Jag gillar faktiskt låtlistan mer i World Tour än i Rock Band 2 nu. Faktiskt. Crazy Train, Rooftops, The Middle, Vicarious, Hot For Teacher och Pull Me Under klår Spoonman, Man in the Box, Monkey Wrench och Alive. Vilken dag som helst.

Sen är instrumenten bättre i World Tour. Inte mycket (speciellt inte gitarrerna som bara är det lilla strået vassare) men trummorna är mycket bättre. Jag gillar allt bättre med World Tour-trummorna, och har på mina två set inte upplevt de fabrikationsfel som många klagar på... alls.

Trummorna i World Tour påminner mycket mer om att spela riktiga trummor (såklart) med sina två cymbaler. Jag gillar att padsen är större och att baskaggepedalen går att ställa snett, utanför setet, som jag placerar min kagge då jag smaskar ett riktigt kit. Jag älskar också (som jag tidigare varit inne på) trum-mappingen väldigt mycket i World Tour, som håller Rock Band 2-klass. Rakt av.

Något som jag dock märkt efter otaliga kvällar med de båda spelen är att det faktiskt är onödigt svårt att kalibrera Rock Band 2 perfekt tillsammans med Guitar Hero: World Tour-instrumenten. Trots rigorös nogrannhet i kalibreringsmenyn laggar trummorna medan gitarren synkar bättre.

Mitt råd blir därför som följer:

• Ska du njuta av ditt musikspel tillsammans med fullt band (tre polare) och har tänkt uppdatera din låtlista regelbundet med svulstiga rock-dängor via Live eller PSN? Köp Rock Band 2, inget snack (MTV Games pissar dock på oss Européer och vi får fortsätta vänta på att instrumenten ska börja säljas här i Sverige).

• Ska du köpa ett skojigt partylir men främst spela och träna på trummorna i din ensamhet; köp World Tour. Och piska puka som självaste Danny Carey.

Guitar Hero eller Rock Band?

Alex Van Halens genialsvåra trumkomp till Halen-klassikern "Hot For Teacher" går att spela i Guitar Hero: World Tour - och det är rysligt svårt.

HQ