Svenska
Blog
Stor bild, stor upplevelse

Stor bild, stor upplevelse

Skrivet av Petter den 18 juni 2006 kl 02:02

Glöm plasma-TV, glöm LCD-TV. Om du avser att spendera kvällarna med en bra film eller ett bra spel, (och inte ströglo på dåliga TV-program) bör du sikta på en LCD-projektor. Efter att ha spelat på en Nec-plasma och en Samsung -LCD-TV här på redaktionen i snart ett år nu - och efter att ha grundligt testkört ett par av projjarna på bilden nedan är vi helt övertygade. För 20 000 kronor, med god kalibrering och bra duk, slår man enkelt varenda plasma-skärm på fingrarna flera gånger om. Då också i 70-80 tum, en enastående härlig känsla i jämförelse med vår Nec-plasma på 42".

Visst, platt TV på väggen... vi gillar. Men kanske främst för utseendets skull. För även om vi kör uppskalad DVD-bild via (HDMi) Pioneers fantastiska 868:a och njuter av 720p-signalen som Xbox 360 skickar ut kan vi inte sluta flämta över den fantastiska bild, i 80", som Sonys briljanta HS60-projektor erbjuder. Vi testade den (en färdigkalibrerad demomodell) tillsammans med ett par spel. Dels Xbox 360-titlarna Call of Duty 2 och NBA 2K6 men även Playstation 2-spelen Tekken 5 och God of War (via monsterkomponent) och resultatet är strålande... strålande. Sonys trippelpanel, den kontrast som denna lilla, attraktivt prissatta burk, pressar ur sig, skärpan och färgvärdena är helt enkelt enastående. Hitachis PJ-TX200 är även den oerhört imponerande och dessutom sex tusen kronor billigare. Den är mer ljusstark än Sony HS60 och förutom lite sämre skärpa nästan lika bra i färgerna.

Vi har en av Sveriges tyngsta hembiotokar bara en stenkast från redaktionen. En herre vars intresse för bild (och ljud) överstiger all tänkbar realism, och allt förnuft också för den delen. Karln äger grejor för miljonbelopp och har en biosalong i sitt hus som vi alla drömmer våta drömmar om. När vi behöver kalibreringshjälp eller bara ledsagas genom den djungel av projektorer, scalers och bildkablar som finns ringer vi till honom. De senaste veckorna har det blivit många långa samtal, och en hel del roliga studiebesök. Hans Sony QUALIA 004-projektor är något av det blodigaste som går att köpa för hemmabruk och på en ljudtransparent 135-tumsduk och med singal från D-VHS eller HDDVD är upplevelsen minst sagt hypnotisk.

Vi ska kika lite till, testa någon fler LCD-projektor och prata lite mer med vår gode vän "Mr. Hembiofreak" innan vi bestämmer oss, men i slutet av september ska vi spela spel på en rammonterad duk i minst 70 tum.

HQ