Svenska
Blog

Bruce Willis x2

Skrivet av Petter den 29 juni 2006 kl 13:19

De två sista kvällarna har jag spenderat i filmsoffan (ja, egentligen de 2000 senaste kvällarna) och då tillsammans med Bruce Willis. I förrgår såg jag Lucky Number Slevin och igår kikade vi på 16 Blocks. Den förstnämnda en tät, smart och rolig thrillerkomedi skriven av Jason Smilovic där Bruce spelar mot en helhärlig (för en gångs skull) och ytterst otursförföljd Josh Hartnett. Jag gillade inte slut-twisten sådär jättemycket då det bitvis kändes lite stressad och väl krystad, men i övrigt var filmen lika snygg som välspelad och manuset är rappt och roligt.

16 Blocks är filmen som i pre-production misstogs för Die Hard 4, och med all rätt. Willis spelar Jack Mosley, trött, alkoholiserad och snart pensionerad New York-snut som på sin sista dag på jobbet får i uppdrag att skjutsa ett vittne från häktet till domstolshuset. Den vanligtvis korta resan (16 kvarter) genom stadens täta trafik visar sig dock bli betydligt svårare än väntat då vittnet Eddie Bunker tidigare bevittnat ett mord utfört av korrumperade poliser. Mosleys gamla kollegor sitter med skägget i brevlådan då ett vittnesmål från Eddie skulle innebära att de alla hamnar bakom lås och bom. Willis sömndrucka alkis-porträtt (som ändå är bäst när det väl smäller och gärna vräker ur sig självsäkert halvhumoristiska hjälte-kommentarer) påminner en hel del om Die Hard-snuten John McClane och manuset hade enkelt fungerat som Die Hard 4.

16 Blocks börjar bra men tappar tempo och den täta atmosfären förstörs av en del allt för övertydliga och nästan jobbiga scener. Mos Def (som spelar Eddie Bunker) är dock superb och David Morse som Willis gamla korrumperade ex-partner är strålande i sin roll.

Ikväll ska jag och kompisarna V och L kika på Golden Globe-vinnande dramat Transamerica med Desperate Housewifes-skådisen Felicity Huffman i huvudrollen. Efter det lär det nog luta mot ett gäng race i Mashed: Fully Loaded samt lite slagsmål i Street Fighter Alpha 3.

HQ