Svenska
Blog
Närmast hjärtat

Närmast hjärtat

Skrivet av Petter den 1 juli 2006 kl 15:22

Eftersom flera av er som regelbundet läser mitt sommartjat efterfrågat lite fler listor, och då främst en lista över mina absoluta favoritspel, kommmer här en sådan. Att sätta ihop och ranka de tio bästa spelupplevelserna man någonsin haft är oerhört svårt, det vet alla som själv provat. Man försöker väga spelen mot varandra, rangordna minnen som ligger väldigt nära hjärtat och hamnar till slut i ett inre diskussion med sig själv som kan vara snudd på outhärdlig. Men samtidigt är det roligt, oerhört roligt, att lista de senaste tjugo årens personliga favoriter.

Så! Här kommer de nu, min lista över de tio bästa spelen någonsin.

1. Half-Life 2
PC / 2004
En uppplevele olik någon annan och ett spel som förtrollade mig fullständigt. Intelligent action, underbart berättande och med perfekt tempovariation.

2. Super Mario 64
Nintendo 64 / 1996
Flera av de mäktigaste spelstunderna jag upplevt återfinns i detta spel. Vingarna på mössan, då man jagar kaninen i källaren, då apan stjäl Marios keps, tävlingen mot pingvinen - Super Mario 64 bjöd på så många fantastiska timmar.

3. Nights: Into Dreams
Sega Saturn / 1996
Designmässigt underbart, originellt, speciellt och väldigt väldigt beroendeframkallande. Nights kom från ingenstans, och paralyserade mig fullständigt.

4. Half-Life
PC / 1998
Världens näst bästa actionspel som endast överträffas av uppföljaren...

5. Sega Rally
Sega Saturn / 1995
Det bästa racingspelet som gjorts. Punkt slut. Perfekt fysikbalans, strålande bandesign och en spelkontroll värd att dö. Drömmer fortfarade om det där perfekta varvet på Mountain-banan.

6. Street Fighter Alpha 3
Dreamcast / 2000
Ken och jag är barndomsvänner.

7. Halo
Xbox / 2001
En milstolpe inom actiongenren och en uppplevelse så mäktig och storslagen att det sved i pannloben.

8. Wipeout 2097
Playstation / 1996
Racinggenren blev trendig över en natt - och jag smälte som smör. Spelkontrollen och bandesignen, musiken och presentationen var och är än idag helt fantastisk.

9. Geoff Crammond's Grand Prix 2
PC / 1995
Fortfarande ett av de tre bästa racingspel jag någonsin testat.

10. Legend of Zelda: A Link to the Past
Super Nintendo / 1991
Jag är idag oftast ytterst rollspelsallergisk, men då, för 15 år sedan - kämpade jag dag och natt för att rädda Zelda och upplevde ett äventyr som gick utanpå det mesta.

(tröstris till Resident Evil, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Starcraft, Ridge Racer (PS), Quake III: Arena, Grand Theft Auto III och Tomb Raider)

HQ