Svenska
Blog
Kalkonromantik

Kalkonromantik

Skrivet av Petter den 2 juli 2006 kl 23:17

"Vad romantiskt" utbrast min flickvän ikväll till följd av mitt initiativ att gå på picknick och äta vår middag på en brygga. För mig var det ofrånkomligt (snarare än en genomtänkt romantisk handling) då temperaturen i mitt kök legat runt +600° hela dagen och därför gjort det omöjligt att förtära såväl som lunchmat som middagsmackor inomhus. För idag blev det faktiskt mackor till middag. Dagobert-mackor. Och när solen gassar som den gjort idag - är det perfekt med kall mat snarare än stekheta hamburgare.

Jag är en jävel på att göra mackor, har år av dedikerad träning bakom mig och äger inte mindre än tre böcker (jepp) med hundratals recept på amerikanska subs. För även om knäckebrödsmörgåsar eller typiskt svenska skinkstutar fungerar i krig, är det inget som slår äkta amerikanska matmackor så proppfyllda med kött att tarmsystemet svettas bara av blotta tanken.

Idag gjorde jag kalkonmackor. Stora sådana. Och för att du ska kunna njuta av samma perfekta sommarmiddag som jag gjorde idag kommer här receptet. Håll till godo.

Petters übersuperba sommarmackor

6 stycken stora vita brödskivor
(välsorterade mataffären som exempelvis Ica Kvantum har en amerikansk brödsort som heter Super Sam, den är perfekt här)

1 paket Bregott extra salt
(Lätta, Lätt & Lagom, Becel - allt det där bantarmaragarinet går bort när man ska göra riktigt smarriga mackor)

2 stycken plommontomater

En liten burk hela saltgurkor

En röd paprika

En röd lök

En purjolök

Grönsallad

Majonäs
Viktigt att du använder äkta, fet majonäs och inget Light-trams.

En förpackning rökt kalkonbröst
Bäst är den som Hemköp skivar själva i charken.

En ostbit
Port Salut är att föredra, mild och krämig.

Bred brödet. Lägg på osten (tjockt lager). Lägg sedan dit 3-4 skivor kalkon, bred dessa med rikligt med majonäs. Lägg sedan dit tomatskivor (som du frigjort från den söliga i mitten samt alla frön), tunna paprikaringar, dubbla salladsblad som täcker hela brödet, 4 tunna skivor av saltgurkan samt tunna ringar av båda sortens lök. Lägg sedan på ytterligare 4-5 skivor av kalkonköttet (det ska vara riktigt mycket kött på) och stäng sedan igen mackan med ytterligare en brödskiva (med smör på undersidan). Skär bort kanterna på brödet och därmed eventuellt spill som sticker utanför brödets kanter. Dela sedan mackan diagonalt så att det blir två trekantiga bitar. Avnjutes tillsammans med kyld läsk samt lättsaltade potatischips.

I övrigt har jag knappt gjort någonting idag. Varit lamslaget nöjd med det hysteriskt varma vädret och egentligen bara suttit i en solstol och bränt kinderna (som nu svider som eld... eeeeld!).

Har dock haft tid att, som vanligt, reflektera över massor av värdsliga saker.

• Fotboll är en fåntrattssport. Kanske till och med värre än någonsin. Hela VM är proppfyllt med långhåriga skådespelare som trillar och lipar illa så fort en motspelare rör vid dem. Patetiskt.

• Jag vill etanol-konvertera min bil. Etanol är billigare, bilen går bättre då förbränningen av detta bränsle är kraftigare, motorn tar mindre skada då arbetstemperaturen hos en etanolmotor är lägre än hos en bensinmotor och det är betydligt mer miljövänligt.

• Schweppes Lemon är sommarens mest uppfriskande läsk. På andra plats kommer nya Loka Päron (även om det är mineralvatten och inte läsk, jag vet, jag vet).

• Liza Marklund är världens mest överskattade författare.

• Hur i hela friden har jag kunnat missa guldbandet Mars Volta? Skivan De-Loused in the Comatorium snurrar konstant i min stereo sedan en vecka tillbaka. Larvigt bra.

• DN skriver "Dylan är tråkig" om hans konsert på Roskilde. Vem hade förväntat sig någonting annat? Gubben är ju 109 år gammal liksom.

HQ