Svenska
Blog
Inatt smäller det!

Inatt smäller det!

Skrivet av Petter den 30 december 2006 kl 13:19

Inatt smäller det! Den tveklöst största enskilda fighten någonsin i UFC:s mångåriga historia hålls inatt, 04.00 (svensk tid) på MGM Grand Garden Arena, Las Vegas Nevada.

Den 36-årige regerande världsmästaren Chuck Lidell avser att försvara sitt bälte mot utmanaren Tito Ortiz (31) i den mest efterlängtade MMA-matchen i världshistorien. Och jag är naturligtvis alldeles nipprig av förväntan...

I en intervju med Spike-TV igår berättade UFC:s president Dana White att Pay-per-view-förhandsbokningarna nu uppgår till fantastiska 1,5 miljoner. De tittarsiffrorna (för en pay-per-view-fight) kan endast fyra andra "bouts" tävla mot, och de fyra är alla Mike Tyson-matcher.

UFC förväntas tjäna hiskeliga 50 miljoner dollar enbart på pay-per-view och ytterligare 5 miljoner på biljettintäkter och närmare 100 miljoner dollar i rena annonspengar på nattens gala. Hur stor del av denna kaka som Tito och Lidell får vill Dana White inte kommentera (tyvärr) med på MMA Weekly påstås det att Chuck Lidell tjänar 3,4 miljoner dollar på matchen inatt. Det största gaget i UFC:s historia, med stor marginal.

Förhoppningsvis kommer han att vara värd sina pengar. Förhoppningsvis kommer de båda att vara värda de summor de får för att slåss i ett par minuter. Den förra (och första) matchen mellan Tito och Chuck var en urgrym sådan som slutade med att Lidell slog sönder Ortiz och domaren John McCartney tvingades bryta matchen. Idag påstår snackpåsen Tito att Chuck stoppade sin högra tumme i hans öga strax innan "slagserien från helvetet" släpptes lös och att han därför tvingades krypa ihop och ta emot smällarna snarare än att möta dem med samma medel. Jag har studerat matchen i ultrarapid och ser att tummen träffar hans öga, absolut. Men jag ser också en snudd på chanslös Ortiz som kämpar som ett svin för att överhuvudtaget kunna stå upp mot UFC:s värsta strykmaskin - under i princip hela matchen.

På invägningarna igår märktes det tydligt vilken rivalitet det idag finns mellan de två, som tidigare (för fyra år sedan) kallade varandra vänner. Tito med sin stora mun pratade skit om Lidell (i vanlig ordning) medan Chuck använde sig av sitt vinstbringande lugn och brydde sig inte ens om att reagera på skitsnacket. Titos fans stod upp och skrek "Tito, Tito, Tito" medan Chuck stod på vågen (han vägde 92 kg). När det var Ortiz tur att kliva upp (han vägde också 92 kg) skrek Chucks fans "Tito suuuucks, Tito suuuucks". Jag var en av dem. Även om jag skrek det hemma i mitt arbetsrum snarare än på plats i Las Vegas.

Men Tito ser stark ut, just nu. Helt klart. Detta även fast hans senaste match mot stjärnskottet Forrest Griffin var en svag sådan. Forrest vann den första säsongen av Spike-TV:s reality-show The Ultimate Fighter och hade bara gått tre matcher totalt i UFC då han ställdes mot "The Huntington Beach Bad Boy". Och trots att Tito skulle ha vunnit den matchen på knockout eller submission på en minut gick det till domslut - som också var väldigt jämnt men tippade över till Ortiz favör. Men förutom den matchen har Ortiz sett väldigt stark ut det senaste året. Hans slakt av UFC-veteranen Ken Shamrock visade väl aldrig upp särskilt mycket skill från Ortiz sida men hans mentala träning har gett resultat - och jag tycker mig se en mycket mer viljestark Tito Ortiz nu än någonsin tidigare. Och hans högsta önskan just nu är ju att återta det världsmästarbälte som han en gång hade... och förlorade mot Randy "The Natural" Couture (som Lidell sedan tog av Randy).

Tito sade häromdagen i en intervju med Fox Sports att han arbetat fram en helt ny strategi för att kunna återta världsmästartiteln. Att han tänker slåss i ett lugnare tempo och inte alls rusa in i Chucks mördande slag som han gjorde i deras första möte. Han passade också på att påpeka att han och nya flickvännen Jenna Jameson (porrdrottningen) har så pass bra (och mycket) sex att han nu hittat ett nytt lugn som han kommer att använda sig av i ringen.

Huruvida det lugnet (?) kommer att räcka mot Chuck Lidell återstår att se. Jag tror verkligen inte det. Lidells 19-3-statistik talar för sig själv, liksom hans försvarande av sin titel de senaste åren. Han är den farligaste fightern i UFC - utan konkurrens. Han är den mest mentalt vältränade, han slåss smartast i hela UFC och han har de bästa händerna i hela UFC. Tveklöst. I ringen drivs Tito av känslor, temperament, (kanske till och med) hat. Trots snack om ett "nytt lugn". Lidell däremot har inte fått smeknamnet "The Iceman" utan anledning och låter ofta motståndaren begå ett misstag innan han lyfter in ett par av hans fruktade smällar.

Samtidigt finns det heller ingen i UFC som kan åsamka så mycket skada väl nere på mattan som Ortiz. Mången är kämpen som försökt låsa honom i fullguard för att kunna återhämta sig lite och sedan försöka hitta en submission. Det har dock sällan lyckats och den enda som egentligen skadat Tito på mattan är Randy Couture. När Tito väl börjar ösa på med sina armbågar är han en maskin, och han visar ständigt upp sin grymma styrka genom att bryta guarden (utan några som helst problem) på de starkaste av motståndare för att sedan låta armbågarna regna mot huvudet. Om Tito kan få Chuck i den positionen kan matchen vara avgjord och bältet tillbaka hos Ortiz. Å andra sidan är Chuck en lika god brottare som han är boxare, vilket Tito vet om.

Inte blir det mindre spännande om man kikar på deras tidigare vänskap, och vad som förstörde den. De kom överrens om att mötas en gång, då förlorade Tito. Efter den matchen lovade de (enligt utsago) varandra att inte utmana varandra igen förrän båda var helt redo och förrän pengarna var betydligt större än vad de båda någonsin fått för en tidigare match. Lidell bröt det löftet, enligt Ortiz - och därav kommer hatet som nu legat till grund för Titos månader av vildsint skitsnackande.

Lidells svar på detta har hela tiden varit att han inte alls lovat något så fånigt utan menar att Ortiz alltid varit rädd för honom och därför hittat på dessa lögner.

Lidell avslutar Spike-TV-intervjun med att säga: "Tito, i'm gonna knock you out".

Tito svarar: "I'm ready, bring it. Come saturday, i am going to teach you to respect me".

...Jag har aldrig varit mer sugen på en match än vad jag är inför nattens möte.

HQ