Svenska
Blog
Jag avskyr verkligen Idol

Jag avskyr verkligen Idol

Skrivet av Petter den 8 oktober 2007 kl 11:24

Gud vad jag avskyr svenska Idol. Mer än något annat faktiskt. Mer än fotsvamp, att diska, eller ryggont. Idol 2007, på TV4 är det absolut värsta jag vet.

American Idol gillar jag, skarpt. Gillar programformen, produktionen, den ursköna juryn, Simon, Randy och Paula, Ryan Seacrest samt den goda humor som alltid levereras. Den svenska motsvarigheten däremot är så fruktansvärt tragiskt superusel att jag nästan sprängs bara genom att tänka på det... tyvärr.

Först och främst är de där tre fjantarna som sitter i juryn de tre absolut mest irriterande svenska människorna som någonsin gått i ett par skor. Två av dem (killarna utan hår) är så pass uppblåst superpretentiösa och tillgjort coola (med tillhörande bockskägg + tumring från 1991) att det ofta blir skrattretande.

Igår sjöng en hysteriskt begåvad kille någon låt med Foreigner, tror jag. Nån gammal rysligt trist tryckare. Men hans sånginsats var tekniskt fullländad, och han såg ut att ge precis allt han hade. Jurykillen med bockskägg och tumring gnällde fram på överdriven stockholmska att juryn nu i all fall "fått bukt med hans hemska utseende", typ, och nu behövde ta tag i hans "bristfälliga sånginsatser".

Jag tänkte: Va?

Vad säger människan?

Varför bryr de sig i hur han ser ut? Är han dum på riktigt den där pysen med tumring + bockskägg eller gör han sig bara till? Menar den svenska Idoljuryn på blodigaste allvar att alla svenska idoler måste se precis lika överstylade generiska ut som snygg-Erik, Agnes eller Darin? Måste alla se ut som samma identitetslösa MTV-produkt, för att kunna bli idol, i Sverige? Snacka om att ha missförstått hela programformen.

Talang, personlighet och originalitet. Detta är vad som Simon Cowell bestämde sig för att leta efter/belöna då han skrev ihop hela idén till Idol. Detta är vad den amerikanska juryn letar efter. Och även om USA och Sverige är två helt olika musikmarknader, är det ytterst beklagligt att den där fula juryn tycks sitta och såga folks utseende istället för att lyssna på hur de sjunger, eller hur väl de förmedlar vad de sjunger - till publiken.

Sen ska vi inte ens tala om den där Kirsti. Hon som sitter i mitten och fullständigt vräker ur sig dumheter - avsnitt efter avsnitt. Hela den där grejen med "Halleluja moments" och hennes konstant övertända uppsyn bidrar starkt till hela programmets totala uselhet.

Tillkommer gör såklart Peter Jidhes roll som missplacerad programledare, Gynning och Bergs urbota tråkiga humorinslag (under audition-sessionerna) eller Graafs krystade "eftersnack" i någon form av improviserad Big Brother-form strax utanför den riktiga studion.

Usch. Svenska Idol 2007 är sämre än någonsin, och då har det alltid varit ett olidligt uselt program som framkallar svår huvudvärk, bara på några sekunder. Tacka vet jag American Idol.

HQ