Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Surroundljud i hörlurar är renodlat trams

Skrivet av Petter den 9 augusti 2017 kl 16:23

Jag besvarade två brev i Gamereactors brevlåda idag som båda handlade om "tips på bra headset". Läsaren FireAlive ville ha tips på ett headset som var lika bra som, eller bättre än, hans nyinköpta Logitech-kåpor medan Sonicjuice pluggat lite terminologi på Reddit och nu frågade oss om Dolby Atmos-lurar (för spel) var något att ha (?). Jag har såklart svarat på båda breven efter bästa förmåga men tänkte även ta upp detta här i bloggen då det verkar vara en het potatis för tillfället. Inte minst då det verkligen finns sanslöst mycket olika headsets att välja på, där ute i butikerna.

Själva grejen med surroundljud i en hörlur är enligt mig renodlat, koncentrerat trams. Det finns ingen som helst rimlighet att tro att man som konsument får ut något av att lägga pengar på ett headset som utlovar superbt surroundljud, eftersom hela premissen faller på sin egen orimlighet. Riktigt bra surroundljud kräver yta och rymd för att fungera och med tanke på att detta såklart inte existerar i en lur, är allt "surroundljud" som du hittar i hörlursvärlden simulerat sådant. "Virtuellt surroundljud" som det så fint heter. Och för egen del är det enbart rörigt, stökigt och sådär fejkat som exempelvis 3D-bio eller Dolby Atmos via en ljudlimpa är, till exempel.

Det finns säkert de som gillar simulerat ljud eller simulerade 3D-effekter och som naturligtvis inte håller med mig (alls) men jag tänkte ändå reda ut begreppen. Dolby Atmos är ett ljudformat där man använder sig ännu fler kanaler än i Dolby True HD 7.1 / DTS-HD Master Audio 7.1 och för att Atmos ska låta bra krävs yta, rymd, massor av rumskomp/kalibrering/isolering samt riktiga högtalare, monterad i ett tak. Atmos via en ljudlimpa fungerar inte. Atmos via högtalare som "kastar ljud" mot taket som "studsar" ned mot lyssnaren - fungerar inte (åtminstone inte mer än att du får en något stökigare ljudbild, åtminstone) och lurar med Atmos fungerar absolut inte. Inte mer än det "virtuella surroundljudet" som flertalet PC-orienterade lurtillverkare utlovar i sina snordyra plasthögar till headsets, i alla fall.

Jag är en av dem som anser att exempelvis Turtle Beach X800 Elite (superhypade) inte alls låter särskilt bra. Inte heller surroundluren Logitech G933 Artemis Spectrum låter särskilt bra. Ljudet är stökigt, vasst och saknar tonal korrekthet. Istället skulle jag mycket hellre välja ett kvalitativt stereo-headset från en tillverkare som har en lång historia bakom sig när det kommer till att göra riktigt fina stereolurar för hifi-bruk. Audio Technica ATH-ADG1X, till exempel. Väldigt bra, väldigt mycket bättre och mer balanserad ljudbild än i X800.