Svenska
Blog
Köksliv: Tuobituo Wind Cleaver (16,5 cm)

Köksliv: Tuobituo Wind Cleaver (16,5 cm)

Skrivet av Petter den 29 augusti 2017 kl 14:05

Den här kniven kostar 240 kronor. Det får man inte ens en minimal skalkniv från tidernas mest överskattade knivmärke Global, för. 240 spänn! Det sjuka är ju dessutom att Tuobituo Cleaver (16,5 cm) är en bra kniv. Bättre än Global. Stålet i dessa knivar är detsamma som du hittar i exempelvis Wüsthofs knivmodeller (X50CrMoV15) och är ett tyskt massproduktionsstål av god kvalitet. Det är värmebehandlat till 58 på Rockwell-skalan och är därmed segt och ganska mjukt vilket är bra när det kommer till köttyxor (chippar inte alltför enkelt och är mycket enkelt att bryna samt strigla). Det bästa med denna kniv/yxa är dock inte stålet (som är lättslipat, vasst, hållbart, rosttrögt) utan arbetsergonomin, vilket jag verkligen inte hade trott när jag köpte den (på Ebay). Handtaget är märkligt format. Som ett litet gethorn, typ. Gjort i plast/stål och superpolerat. Det är dock väldigt behagligt och böjningen gör att jag får perfekt grepp när jag låter halva handen kliva upp över bladets rygg.

Den är tung men inte för tung. Kräver en ny egg (den maskinslipade fabrikseggen är bedrövlig) och blir då riktigt vass samt är lättskött och perfekt för tyngre åtgärder som att skära stora köttbitar eller yx-hacka upp en rå kyckling. Det är verkligen svårt att klaga på en kniv som är såhär pass bra och bekväm, som inte ens kostar 300 spänn.

Köksliv: Bob Kramer Chef's Knife
Köksliv: Yoshikane Gyuto
Köksliv: Mohac M2G
Köksliv: Global Ni Kockkniv Oriental
Köksliv: Yaxell Gou
Köksliv: Tamahagane San
Köksliv: Zwilling Pro

HQ