Svenska
Blog

Pewdiepie är en utpräglad rasist?

Skrivet av Petter den 11 september 2017 kl 16:11

Det är ju i grunden inget synd om svenska Youtube-mega-über-sensationen Felix Pewdiepie Kjellberg som med sina 60 miljoner prenumeranter vinstar strax under 100 miljoner kronor per år (Lyckans Ost®) och får erbjudanden om såväl TV- som filmframträdanden. För att inte tala om att han kränger sin egen "merchandise" i form av spel och spelrelaterade produkter, sitter i TV-soffan hos Letterman samt reser Jorden runt och signerar sin superpopulära självbiografi. Att påstå att det "går bra" för Felix vore lite som att säga att man blir blöt av att bada, eller mätt av mycket gröt. Det är liksom en absolut självklarhet och på köpet även en underdrift, för det går snarare "äckligt bäst" för Kjellberg som på egen hand byggt upp världens största Youtube-kanal.

Läs morgonens Pewdiepie-nyhet här.

Sist han var i blåsväder handlade det om ett oskyldigt skämt om judar (något som sker i Hollywood 62 000 gånger per dag) vilket ledde till att respekterad, amerikansk affärsmedia som Wall Street Journal började jaga karln likt en flera hundra år gammal dödshäxa. Det blev snudd-på parodiskt hur lättkränkt media gjorde allt de bara kunde för att försöka göra den förra "skandalen" till något som den i mina ögon aldrig var. Och som vanligt kändes det lite som att det handlade om att nymoraliska, skrikiga journalister som skulle föra allas talan i frågan och på kuppen skrek lite väl högt. Ytterst få av Felix prenumeranter (de som faktiskt är intresserade av spel och streaming av spelsessioner) verkade ens bry sig.

Och nu ser det ut att fungera lite på samma sätt. Felix skrek "What a fucking n***er!" när han blev pangad till döds i ultrapopulära shootern Playerunknowns Battlegrounds under den gångna helgen och mainstream-media skriker nu sig hesa över hur sanslöst vidrig denna utpräglade nazist faktiskt är. Värst utbrott verkade Firewatch-utvecklarna ha fått, som drog igång en superdramatisk Twitter-tirad om hur Felix var ett värdelöst barn som nu skulle stämmas. Jag satt mest förstummad där i morse. Förbluffad.

Att det var, är och alltid kommer att vara korkat, omoget, dumt och klantigt att skrika elakheter när man (som kass förlorare) tappar humöret under en tight spelsession - vet vi alla. Men ändå gör vi alla samma sak. Vi har alla suttit där, spelat Call of Duty: Infinite Warfare på nätet, blivit våldsamt tokmördade av samma finniga fjortis 19 gånger i rad och sett hur denne spelare teabaggat våra 19 lik samtidigt som han/hon skrikskrattat med ytterst nasal stämma. Och den spelare (som spelar mycket, online) som inte skrikit något oförskämt en sådan gång - existerar mest troligt aldrig. Visst kommer det ett ansvar med att spela spel när 60 miljoner tittar på och givetvis borde Felix ha skrikit något annat än "nigger". Det begriper alla.

Men bara för att han skriker det är han väl ändå inte utpräglad rasist? Bara för att jag skrek "F***unge" till min kompis Kent sist vi spelade Halo 4 (han dödade mig fyra gånger på rad, bakifrån, och skrockade med hes stämma samtidigt) betyder ju inte det att jag anser honom vara barnslig eller liten, eller att jag skulle ogilla det kvinnliga könsorganet. Det var bara en riktigt korkad grej jag slängde ur mig, i ilska. Det går att välja smartare saker att skrikas och jag önskade samma sekund som jag yttrade orden att jag visat upp bättre självdisciplin och istället kallat min gode vän Kent för "nedrans fegis", men nu blev det ju inte så. Jag var ingen kvinnohatare för att jag skrek som jag gjorde. Och Felix är ju ingen "garderobs-rasist" (som Campo Santo menar) för att han ropade som han gjorde.

Vi måste försöka reagera lite mindre... Mindre dramatiskt på sånt här trams. Vi måste försöka slutas slå på "bränn han på bål"-trumman för saker som inte har något egentligt motiv bakom sig. Felix är inte mindre mänsklig än oss andra (vi säger alla korkade saker i stridens hetta, inte minst jag) och om vi blev lite mindre kränkta - skulle allt bli lite bättre.

Pewdiepie är en utpräglad rasist?

Så! Vad tycker du om det som skett?

HQ