GR STREAMING
Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Köksliv: Kai Shun Premier Kockkniv 15,5 cm

Köksliv: Kai Shun Premier Kockkniv 15,5 cm

Skrivet av Petter den 13 september 2017 kl 14:41

Jag har alltid gillat Kai Shuns knivar. Köpte ett helt set med fem stycken Shun Classics för över tio år sedan och även om jag inte har dem kvar, var de genuint briljanta, allihopa. Sköna att hålla i, sylvassa, hållbara. Kai Shun Premie är den dyrare, lite mer exklusiva serien och jag har länge varit nyfiken på dessa, inte minst eftersom formen på handtaget sett ut att passa mina dasslock på bästa tänkbara sätt. Och nu har jag lagat mat (samt slipat och hackat saker bara för sakens skull) med en Kai Shun Premier Kockkniv 15,5 cm i ett par veckor och måste säga att jag sällan varit så här imponerad av en serietillverkad kniv, Visst, de är dyra dessa Premier-knivar. Bagaren och Kocken tar 2495 spänn för denna som alltså är en mini-kockkniv med ett blad på 155 millimeter men det handlar samtidigt om hantverk som angränsar till rena rama konstverket.

Stålet, till att börja med, är strålande. Denna knivserie består av 33 lager, handhamrat VG10-stål i kärnan med mjukare VG5-stål utanpå, vilket skapar en hård egg som även är seg och därmed inte riskerar att "chippas" om du skulle råka på att hacka ett gruskorn som hängt med i purjolöken. Jag har nött ned eggen på min kniv mot en sten för att sedan slipa upp den igen (på vattenstenar från Minosharp + strigel från Sliping Partner) och stålet är lika enkelt att få sylvasst som det är vackert att titta på med sin buckligt handknackade karaktär. Handtaget som är gjort i pakkaträ (med "valnötskaraktär") är lika tjusigt det även om jag hellre hade velat ha riktigt trä, rakt igenom.

Den är lätt, denna kniv. Väldigt, väldigt lätt och därmed supersmidig att arbeta med, oavsett om jag har skurit hela kycklingar eller finhackat vitlöksklyftor. Balansen är dessutom perfekt och hela grejen med "mini-kockknivar" som blivit extra populärt nu på slutet är något som jag verkligen uppskattar. Egentligen är detta det jag skulle vilja kalla för den optimala storleken på en riktig allsidig kockkniv då den är stor nog att göra allt utom att möjligen dela upp en vattenmelon men (som sagt) även tillräckligt lätt/smidig för att kunna göra det där finliret som man annars använder en universalkniv eller en skalkniv till. Om jag skulle dela ut betyg (vilket jag inte ska) skulle det hamna högt. För detta är en av de bästa knivarna jag testat.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus