Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Köksliv: Wusthof Ikon 20cm

Köksliv: Wusthof Ikon 20cm

Skrivet av Petter den 12 oktober 2017 kl 19:41

Efter att ha recenserat mestadels japanska knivar är det nu dags för en tysk och en svensk (Fiskars Nord, kommer nästa vecka). Jag har använt mig av Wüsthof-knivar i halva mitt liv och även om jag främst ägt Le Cordon Bleu-knivar har jag även jobbat med Classic och Classic Ikon-varianter i flera, flera omgångar. Wüsthof är bra grejor, enligt mig. Trevliga att hålla i, pålitliga och enkla att slipa (särskilt på våtsten). Kniven i detta testat är en av deras mer exklusiva och är utrustad med skaft i trä (vanligtvis är det plast eller pakka) samt deras traditionella MoV15-stål som värmebehandlats till 58 på rockwell-skalan. Wusthof Ikon 20cm är med andra ord ingen hård kniv även om det är gjord av något bättre och hårdare stål än exempelvis Global.

MoV15-stålet är relativt mjukt i det här specifika fallet, kan vi väl säga. Att den inte är lika brutalhård som många japanska blad gör att stålet också är segt, vilket bidrar till god hållbarhet. Det är dock viktigt att inte slipa en för snäv vinkel här (om man kör våtstenar) eftersom eggen då gärna går sönder i form av "chipping". Just därför, av denna orsak, väljer jag personligen hellre knivar med hårdare stål och gärna med mer kol i legeringen, allt för att kunna skärpa upp en ännu vassare primäregg men även för att vara säker på att inte "chippa" eggen riktigt lika enkelt efter att ha slipat den till låt säga 12 grader.

Wusthof Ikon 20cm kostar 1700 kronor och även om den är värd sitt pris tack vare klockren arbetsergonomi, god balans och vettigt stål, skulle jag exempelvis välja en Kashima RS60 Gyoto för 400 kronor mindre, som enligt mig är en mycket bättre kniv.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus