Svenska
Blog
De 5 bästa skådespelarna

De 5 bästa skådespelarna

Skrivet av Petter den 30 november 2017 kl 14:06

Jag korade ju under gårdagen de jag anser vara de sämsta fem... De som gör så att undertecknad ibland skippar hett efterlängtade storfilmer bara för att slippa se deras hemska nunor. Och naturligtvis var tanken att även kora de jag anser vara bäst, genom tiderna. Det är dock snudd på omöjligt att samla ihop fem stycken då jag älskar över 50 manliga stor-skådisar - innerligt och vildsint. Men jag har blandat och mixat, slungat upp dem som jag skulle välja ut om jag gjorde min egen drömcasting till en smaskig miljardrulle.

(5) Ryan Gosling
Visst har Ryan varit lite väl blaskig på slutet, medhålles. Hans ärligt talat rätt tramsiga roller i filmer som Crazy Stupid Movie, All Good Things, Maktens män + The Big Short har gjort att jag dyrkar killens närvaro och intensitet något mindre, men inte tillräckligt för att inte plocka in honom här. För hans roll i den plågsamt bortglömda (briljanta) Half Nelson borde i allra högsta grad ha inneburit en Oscar, och en Golden Globe. Och en Bafta. Och en SAG. Han var även genuint briljant i The Believer samt i den i övrigt rätt bleka Place Beyond the Pines. Jag älskade hans komiska insats i The Nice Guys samt hur han varierade sig i La La Land. Mycket, mycket, mycket bra karl det här.

(4) Paul Newman
Visst, Pauly var mer "filmstjärna" än karaktärsskådespelare under stora delar av sin lysande karriär. Det ska medges. Samtidigt är hans intensitet inget att fnysa åt och insatser i filmer som Somebody Up There Likes Me, Katt på hett plåttak, Sweet Bird of Youth och Hud gör honom till en av de främsta genom alla tider - enligt undertecknad. Magiskt bra farbror.

(3) Gene Hackman
Det finns sannerligen inte särskilt många skådespelare som ärligt talat aldrig gjort en riktigt dålig roll. Någonsin. Men en av de (få) är Hackman, som varit så sinnessjukt bra under hela sin karriär att man snudd-på storknar. I kultklassiska The Conversation (en av mina favoriter) är han exempelvis så bra att man tappar andan, regelbundet. Unforgiven och Royal Tenenbaums är också två fantastiska toppnoteringar liksom Scarecrow & The French Connection.

(2) Denzel Washington
Denzels rolltolkning i Training Day anser jag vara en av filmhistoriens bästa skådespelarinsatser. För när man ber en helylle-farbror med noll inblick i gangstervärlden att agera dödsmutad skurksnut med thug-lingo och duräg, då sätter man ju som regissör sin storstjärma i en tuff sits. Men Washington dödade den rollen, han äger varenda liten sekund av Training Day och förvandlar ett "okej" manus till en av tidernas främsta thrillers. Mer då? Philadelphia, American Gangster, The Hurricane, Glory, He Got Game och Malcolm X... Det finns mängder att plocka av här.

(1) Marlon Brando
Bäst, någonsin. Ja. Glöm allt snack om ultra-prettot Daniel Day-Lewis nu och backa tillbaka till Brandos storhetstid då han i stort sett definierade var storslaget skådespeleri kunde vara. Det räcker med att kika igenom The Wild One, A Streetcar Named Desire, On the Waterfront och Gudfadern för att begripa hur briljant denna gamla gubbe verkligen var.

Vilka är dina fem favoriter?

HQ