Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Christoffer "Straholic" Andersson

Skrivet av Petter den 12 januari 2018 kl 10:20

Jag hade verkligen inte tänkt skriva något, eller säga något, om det som skedde och har skett genom åren med Gamereactor-läsaren och så småningom också den extremt kortlivade Gamereactor-provskribenten Christoffer "Straholic" Andersson. Jag hade lovat honom att våra bekymmer skulle stanna mellan oss och att han skulle vara tillåten att fortsätta blogga och skriva så mycket han ville här på Gamereactor. Men så passade han på att hänga ut mig på Twitter igår, där han menade (helt plötsligt, dessutom) att mina "fadäser" helt enkelt inte gick att acceptera. Att jag för snart 18 månader skrev att jag trodde på "Trumps förmåga att återuppbygga USA:s tidigare enorma industriella maskin" blev tydligen för mycket, nu såhär 18 månader senare - särskilt om man lyssnar på "rätt" folk. För... Det var allt jag skrev (i samma blogg tog jag extremt tydligt avstånd från allt annat som karln då stod för) men det räckte för att sedan dess, på daglig basis, bli kallad för okritisk och fullständigt sinnessjuk Trump-totalsupporter av en viss, sju man stark, hatar-liga på den cesspool som kallas baktalar-Twitter. Och det var väl den fadäsen då som även nu, efter all denna tid, fick Christoffer "Straholic" Andersson att se rött. I guess.

Och även om jag naturligtvis borde kunna släppa detta och bara låta det fladdra iväg i vinden som 100-tals andra påhopp (det är ju för bövelen en stor del av mitt dagliga arbete) så har jag helt enkelt ingen lust. För den grandiosa särbehandling som medlemmen Straholic fått av mig, här på siten, personligen,, under de senaste sex åren - går utanpå allt. Och med tanke på att jag varit knäpp-knäpp-knäpptyst om det som skedde då han efter en 12 dagar kort provperiod kickades från mitt redaktionella team, känns det nu som att det är dags för mig att göra tvärtom. Att vara transparent och ärlig med er andra om varför jag särbehandlade en viss medlem under flera års tid - och i samma andetag be om ursäkt till alla er andra för att det faktiskt fick fungera på det sättet.

Straholic har under åren lämnat Gamereactor.se, ofta i vildsint protest, för att sedan återvända ett par veckor senare i form av nytt namn med nya profilbilder och bloggbanners - mer än någon annan Gamereactor-medlem genom alla tider. Han har också bannats flertalet gånger man då efter en kort tid vädjat till mig mailledes vilket gjort att jag, mot min moderatorkår samt mitt redaktionella teams högljudda, mycket tydliga/starka protester - släppt tillbaka honom, igen. Han har fått så pass många chanser att det för länge sedan blev larvigt. Och jag förstår i och med detta varför jag kritiserats för särbehandling av flera av er andra läsare genom åren, och varför det växt fram ett förakt hos mången läsare mot just Straholic. För mig handlade det dock alltid om medömkan. Om empati. När Christoffer mailade mig och beskrev sina personliga bekymmer kunde jag sällan säga nej och det är väl inte särskilt mycket svårare detta än att bara acceptera att jag i omgångar agerat felaktigt när jag gett människan chans efter chans efter chans efter chans. Jag borde ha vetat bättre, helt enkelt.

Han har trots allt funnits närvarande här på siten under fler användarnamn/profiler än vad jag orkar räkna till. Tapto, Tapto II, Redux, Redux 2, Perluck, DaCapo, Christoffer Andersson, Calippo, Straholic och nu senast Krispig, är bara bråkdel av dem alla. Under många år mailade Straholic mig veckovis med en vädjan om att få bli moderator eller redaktionsmedlem, något som jag avböjde i samförstånd med moderatorkåren här på siten samt resten av mitt redaktionella team men efter visst många frågor och visst många löften om bot, bättring och en sjuhelvetes kämpaglöd. Han fick en chans, trots att såväl Jonas som Kim ifrågasatte mitt beslutstagande här. Det visade sig snabbt att jag gjort ett misstag. Ett till.

Christoffer "Straholic" Andersson ombads skriva en minimummängd nyheter som en enkel och icke-avancerad introduktion till sin start som Gamereactor-skribent och även en informationssammanfattning i form av en tidig förhandstitt på ett kommande spel. Han skickades ett välkomstlåda med teknikprylar/spel som han bett om (för att bättre kunna tillgodose sina behov som "streamer/youtuber/podcaster") som uppgick till ett värde av 5930 kronor och kunde kort därefter kicka igång sitt skrivande. Det tog dock bara några ynka dagar innan chefredaktör Kalle borta på FZ.se (som var lugn, sansad och mycket trevlig - som vanligt) uppdagade att Straholic stulit deras nyhetstexter och publicerat dem, i stort sett oförändrat, på Gamereactor.se. Christoffer fick en varning (såklart), en sträng sådan, vilket han bemötte med orden "Sånt som händer" för att veckan därpå klistra in text direkt från den svenska Wikipedia-sidan här på Gamereactor.se i sin förhandstitt om ett kommande storspel.

Samma eftermiddag fick han lämna Gamereactor. Inte ett uns av ånger uttrycktes från hans sida. Inte ett uns av skam. Istället fick jag ett mail där han försäkrade mig om att han inte var arg på mig eller hade några "hard feelings" (?). Och efter det har hans smidiga stölder fortsatt, dock i något annan form. På den egna fanzine-siten har han under året norpat manér, grafikuppslag, typsnittsval, vinjetter, uttrycksformer, renodlade uttryck, ordval och signaturer från oss på Gamereactor vilket framförallt jag verkligen inte brytt mig ens det minsta lilla om. Det har jag alltid enbart sett som smicker och att Straholic varit väldigt "styrd" av sättet som vi på Gamereactor arbetat på med allt vad betygsindelning till upplägg, indelning och språkval heter - har vi alla sett, under lång, lång tid. Men här får det liksom vara nog för egen del. För jag ger inte en person jag inte känner ett tiotal chanser samt chansen att bygga sig ett starkt skribentnamn på Nordens största spelcommunity bara för att i slutändan bli urinerad i ansiktet. Här borde jag kanske ännu en gång spela rollen som "the bigger man" men har helt enkelt tappat tålamodet. "You take the high road down. I take the ground below you" som Mastodon vrålar.

Och i samma andetag väljer jag nu alltså att be er andra, trogna och skötsamma, medlemmar om ursäkt för den särbehandling som skett rörande Straholic (eller hans andra 10+ användarnamn/profiler) under åren samt att stänga av Christofer Andersson från Gamereactor för gott. För det borde ärligt talat ha gjorts för länge sedan... Tack för att du läser.