Svenska

Hårdare straff för filmning i fotboll

Skrivet av Rai Oh den 2 december 2015 kl 23:26

Det här är en spontan blogg på ett ämne som jag känner är lite som en skönhetsfläck i modern fotboll. Filmning.

Filmning är konsten att få det att se ut som om motståndaren begick ett regelbrott fast det inte begåtts något. Detta är ett vanligt inslag i modern toppfotboll och det är inte särskilt konstigt eftersom fördelarna man kan skaffa sig av filmning är enormt stora och riskerna är få. En lyckad filmning kan resultera i en straff som i sin tur kan vara avgörande för matchens utgång och en misslyckad filmning kan som mest resultera i ett gult kort. Dessa förutsättningar för aspirerande filmare kombinerat med att det stundtals är riktigt svårt för domarna att se precis vad som händer i närkamper gör det mycket lönt att försöka filma.

Det är mycket synd eftersom det skapar orättvisa beslut av domaren samt eftersom det även kan ge orättvisa matchresultat. Jag känner personligen att det finns en dubbelmoral när det gäller uppmuntring eller avståndstagande från filmning. Å ena sidan är det emot regelboken att filma men å andra sidan vill man vinna och de flesta tränarna ser nog att sin spelare filmar till sig en straff för att vinna matchen med 1-0 snarare än att det slutar 0-0.

Men jag tror det vore riktigt bra för sporten om det ändrades i regelboken så att filmningar ses klart mindre tolerant på. Till exempel att om en tydligt filmning begås så ska det vara rött kort direkt, detta tror jag drastiskt skulle minska antalet filmningsförsök. Om man även i efterhand kunde korrigera domslut i form av avstängningar och dylikt som begåtts av domarens misstag i situationer där någon filmade så vore även det ett sätt att skipa rättvisa. Till exempel i USA:s liga MLS så kan de i efterhand korrigera avstängningar som skedde på grund av att en spelare fick ett oförtjänt kort när en motspelare filmade. Det vore riktigt bra om UEFA också införde det tror jag. Personligen tycker jag att filmningar i efterhand kan bestraffas riktigt hårt, till exempel med avstängning i en match eller liknande.

Jag skulle inte gå så långt som att säga att filmningar halvt förstör fotboll men de förlöjligar den och gör den ofta orättvis. Men berätta gärna vad du själv tycker angående filmningar i fotboll och hur hårt en filmning borde bestraffas, det vore intressant för mig att veta som har så starka åsikter angående det..

HQ