Svenska
Blog
Varför jag älskade The Last Jedi. (spoilers)

Varför jag älskade The Last Jedi. (spoilers)

Jag har sett Last Jedi två gånger och planerar att se den en gång till under mellandagarna. Jag skrev ingen recension när den kom ut för att det är en film som jag anser är otroligt svårt att prata om att utan att spoila filmen så hade blivit en för kort blogg enligt mig. Jag vill även tänka igenom allt jag hade sett.

Men jag har kommit fram till att jag älskade filmen. Jag ska erkänna filmen levde inte upp till mina förväntningar om vad som skulle hända och jag älskade det. Även om jag gillade Force Awakens skarpt så kan jag hålla med om att den tog för lite risker och spelade för mycket på nostalgi. Sen kom Rogue One som tog lite risker men jag hade andra problem med. Den här filmen fick mig att tänka om vad en star wars film kan vara. När jag växte upp fann jag aldrig Luke den intressanta karaktären. Här fick de Luke intressant. Han var inte vad jag hade förväntat mig men det kändes logiskt. Luke var en person som alltid drömde om vad han skulle kunna göra, han var aldrig som Yoda säger här i nuet. Därför anser jag att Leia hade varit den bättre av tvillingarna att bli en jedi. Luke är en man som har fått hela sin värld krossad och nedbruten. Så klart han skulle bli sådan.

Sen är inte Jedi något positivt. Detta var vad prequel trilogin försökte säga. Jedi var arroganta och hade en otrolig sne syn på kraften. Luke försökte återskapa detta och insåg sitt misstag men lät sig bli krossad av det. Det är som Ben Solo säger. Det är dags att släppa det gamla. Rey är helt oerfaren i vad kraften är och går rent på instinkter. Detta är exakt vad för typ av Jedi som behövs. En ny start, en ny grund.

Sen har vi Poe och Leia story. Vi har Poe som gick från den dumdristiga piloten till att äntligen lära sig läxan av Leia och bli en bra ledare. Vi såg ordentlig karaktärs bygge på Poe här. Samtidigt så fick Leia ett riktigt värdigt avslut. Jag hoppas att episod 9 börjar med ett par år senare och hennes begravning.

Sen hade Ben Solo som fick en otrolig karaktärsbygge. Vi såg hans karaktär utvecklas och få lite nyanser. Han släppte sin Vader wannabe attityd och började bli vad han egentligen är. Någon som har blivit förråd av alla han känner enligt han själv som vill skapa något nytt av det hela utan att se konsekvenserna. Lite motsatsen till Anakin som vägrade släppa taget och blev hans fall. Sen var Snoke bortkastad ja men hans död hjälpte till att utveckla Ben och Rey och hade varit svårt att åstadkomma utan hans död. Samtidigt så fick Luke ett uppvaknande och få tänka om sig själv i min favorit scen med Yoda även om det borde vara Obi-Wan rent logiskt. Sen slutet med Luke var så otroligt välgjort och rörande.

Var filmen perfekt dock, nej det var den inte. Kasino planeten kändes bortkastad. Det var i ett dåligt mellanrum där den var med för lite för att kunna bli intressant men för mycket för att ta upp onödig plats i filmen. Jag gillade Rose och Finns förhållande och vill se mer av detta. Men Canto Bight och Hackern var tyvärr bortkastade. Det borde gjorts om eller tagits bort enligt mig. Sen humorn funkade enligt mig. Jag störde mig inte på den utan fann det underhållande. Jag fann den inte lika påtaglig och jobbig som vissa marvel filmer kan vara "host" Thor Ragnarok "host" Sen var det lite små saker som störde mig hur Phasma återigen var bortkastad och Admiral Holdos logik var bristande. Men jag älskade slutet. Hur de förlorade och var tvunga att fly. Vi kommer se en helt ny form av rörelse och det kommer bli något annorlunda av det hela. Samtidigt som Hux som är en bortskämd rikemans pojk tillsammans med Kylo kommer köra ner First Order till grunden. Slutet satte upp perfekt för hur de logiskt ska kunna vinna striden.

Sen är detta min åsikter. Filmen är i mina ögon en 9/10. Hur är min lista?
Hope
Empire
Last Jedi
Force Awakens
Return of the Jedi
Rogue One
Revenge of the sith
Phantom Menace
Clones.

Jag har fortfarande svårt att välja mellan vart Return of the jedi och Force awakens ska vara. Ibland kommer Jedi före Awakens ibland kommer Awakens före som jag gjorde här. Så det är en konstant rörlig lista

HQ