Svenska
Blog

Historiens 15 bästa gitarrsolon - #6-4

Jag gillar listor. Listor av alla dess slag. Här kommer min personliga topp 15-lista rörande historiens bästa gitarrsolon. Observera att med "bäst" behöver jag absolut inte mena svårast, snabbast, köttigast och längst. Gitarrsolon kan innebära så mycket mer.

Plats #9-7
Plats #12-10
Plats #15-13

Här är plats 6-4:

Historiens 15 bästa gitarrsolon - #6-4

#6 La Villa Strangiato
Alex Lifeson
03:45-05:15

Solot i La Villa Strangiato kan vara det mest stämnigsfulla solot någonsin. Det är otroligt atmosfäriskt och så hejdundrande vackert att man blir knäsvag. Lifeson gör ett perfekt jobb med att hela tiden bygga upp ens förväntningar för att sedan besvara dessa i bravur. Solot är ett bra exempel på varför Lifeson är en av mina favoritgitarrister.

#5 Free Bird
Allen Collins och Gary Rossington
04:54-09:06

En av världens bästa låtar. Och såklart ett av världens bästa solon. För solot är ju låten, i princip. Ett över fyra minuter långt elektriskt, svettigt och temposkiftande gitarrsolo spelat i sektioner av Collins och Rossington. Dessa två sydstatstölpar utgör tillsammans den briljans som Free Bird-solot står för. Deras skiftningar och samspel skapar en fantastisk spänning genom hela härligheten.

#4 The Last Baron
Brent Hinds
10:59-13:00

Mastodons främsta låt? Ja. Mastodons främsta solo? Ja. Hur mycket jag än avgudar solot i Hearts Alive eller Colony of Birchmen så har The Last Baron något extra, något unikt. Hinds spelar som han aldrig tidigare gjort, och det resulterar i ren och skär njutning för öronen. Han spelar mer utdraget än innan, men ändock med en hektisk eftertouch som lämnar en dreglandes efter mer och mer och mer. Solot man aldrig någonsin tröttnar på? Jag tror faktiskt det.

HQ