Svenska
Blog

Söndrade ryggen igår

Skrivet av Tobbe_H den 25 februari 2013 kl 21:27

Ja, som rubriken säger så är jag just nu i det närmaste handikappad, kan knappt gå eller röra på mig och har problem att sova eftersom jag vaknar varje gång jag rör på mig i sömnen. Jag självmedicinerar förvisso mot smärtan just nu med 1000mg Alvedontabletter, men de hjälper inte helt mot smärtan och hjälper bara tillfälligt. Jag hoppas innerligt att smärtan ger med sig snart, men å andra sidan så har jag hört talas om folk som söndrat ryggen en gång och att den sedan aldrig blivit bra igen. Bland annat en tidigare arbetskamrat som slet i en snöskoter som han kört fast med, han är fortfarande inte bra och kan absolut inte köra snöskoter längre. Hemska tanke.

Vad har jag då gjort? Jo, jag har sedan ett par veckor tillbaka varit och tränat crossfit med en kompis och igår så körde vi en övning som heter "on the minute" och just den här gången hade vi två moment med som var bänkpress och lyft av skivstång med vikter till brösthöjd (den hade något speciell namn, något med "flip", som jag inte kommer ihåg). "On the minute" innebär att man får en minut på sig att genomföra ett visst antal repetitioner och får vila resten av minuten, varefter man hoppar till nästa moment och där också ska göra ett visst antal repetitioner på en minut och sedan vila resten av minuten och därefter nästa moment och så vidare. Detta håller på i 10 minuter (eller mer om man vill). När man börjar närma sig slutet av dessa 10 minuter (eller så många minuter som man bestämt sig köra den övningen) så är man rejält trött och tiden blir knapp för att hinna med alla repetitioner, så då börjar tekniken ofta brista. Detta var exakt vad som hände mig när jag skulle upp med skivstången på bröstet, jag var rent utsagt svintrött och hann göra tre repetitioner innan jag på den fjärde kände hur det knäckte till i ryggen och en stickande smärta infann sig. Det här är inte bra, hann jag tänka innan jag fick släppa ner skivstången på golvet och säga åt kompisen att jag nog är tvungen att avbryta för dagen. Jag försökte stretcha bort smärta i ryggen först liggande på golvet, sedan stående i olika positioner, men inget hjälpte.

Det kändes inte så farligt först, eftersom kroppen var så pass varm och mjuk efter träningen, men allteftersom tiden gick och kroppen kallnade och stelnade så blev det värre och värre och när jag väl kom hem så kunde jag knappt röra på benen. Varje steg smärtade något rent oerhört och varje gång jag satte ner fötterna gick som en stöt upp genom benen och till nedre delen av ryggen, där jag har mest ont. En stickande smärta spred sig också från ryggen ner till benen, vilket är ett tecken på diskbråck enligt google. Musklerna i ryggen krampar också ihop sig med jämna mellanrum. Så vi får se hur ryggen kommer återhämta sig från det här. Google nämnde också att crossfit är en rätt skadedrabbad träningsform, just på grund av tidspressen på många av övningarna och att det kombinerat med tilltagande trötthet leder till bristande teknik, vilket i sin tur leder till skador. Givetvis så finns det andra träningsformer som är än mer skadedrabbade, men jag kan definitivt förstå varför utövare av crossfit skadar sig då och då.

Har du skadat dig när du tränat och vad var det då som hände?

Söndrade ryggen igår

Ungefär så här fick jag lägga mig ner på golvet efter att det knäckte till i ryggen

HQ