Svenska
Blog
Låt mig spela!

Låt mig spela!

Skrivet av Tokhopp den 24 april 2009 kl 22:53

Jag har börjat hata cutscenes.

Så, där var det sagt. Kändes skönt att få det ur sig till slut. Nu ska jag bara försöka motivera mitt uttalande också ...

Som den RPG-fanatiker jag är väljer jag hellre en djupblodad, episk story framför en lättsam spelupplevelse vilken dag som helst, och som vi alla vet så tar spelutvecklarna allt som oftast till just filmsekvenser för att introducera ett nytt kapitel eller en viktig händelse. Det finns inte mycket som slår en storslagen cutscene att dreggla åt efter att man kämpat sig förbi en riktigt svår boss eller slutfört ett delmål i storyn. Så långt allt väl.

Sedan en tid tillbaka har jag spelat "Rogue Galaxy". Nu gillar jag inte cutscenes längre. Ibland blir jag rent av tvungen att bita mig själv i tungan för att inte skrika rakt ut när de kommer. Vad beror då detta på?

Jo, för det första så är det MÅNGA filmsekvenser i "Rogue Galaxy". Av de över etthundra timmarna speltid som utlovas kan jag ge mig den på att minst 70% är rena cutscenes som jag som spelare själv inte kan påverka. Visst, de är cellshadade och bitvis toksnygga men ack så långdragna. För det andra så kommer dem ofta. Och då menar jag OFTA! Ibland händer det att jag återfår kontrollen efter en särdeles lång dialog mellan karaktärerna bara för att sekunder senare snubbla in i ännu en utdragen sekvens. Inte alls kul i det långa loppet om man känner för att bara komma vidare.

Att de flesta av dialogerna känns helt överflödiga lindrar inte direkt min irritation. Lika lite som det faktum att flera av röstskådespelarna är usla. Vissa av karaktärerna har jag helt och hållet uteslutit ur mitt party för att jag helt enkelt inte tål att höra deras röster längre.

Jag kan inte komma ihåg att jag någon gång känt så här för ett spel, i synnerhet inte för ett RPG. Vad jag önskar är att de bara kunde låta mig spela och sluta punktera min upplevelse med poänglösa dialoger och scener som försöker vara känsloladdade utan att lyckas.

Jag vet, det går att hoppa över filmsekvenserna med två enkla knapptryck, och den kombinationen ska jag sannerligen utnyttja nästa gång jag kör igenom "Rogue Galaxy". Men för den här gången får jag uthärda för jag måste få hela storyn berättad för mig - hur utdragen den än blir ... spelet i sig är ju ändå riktigt bra.

HQ