Svenska
Blog

Best of Super Nintendo Soundtracks

Skrivet av Vahlstrom den 1 mars 2019 kl 11:54

Medan mina kollegor skriver om saker alla kan känna sig hemma med, som godis och populära filmgenrer håller jag mig till mer nischade kategorier, tillägnade oss som inte är lika mainstream som alla andra. Tidigare bjöd jag på sportanime och nästa gång blir det troligtvis Studio Ghibli-filmer. Denna gång blir det dock musik, men inte vilken musik som helst, utan soundtracks från Super Nintendo (eller SNES om man så vill).

Jag sticker inte under stolen med att Super Nintendo är min favoritkonsol (jag äger fortfarade en) och jag anser att detta är den konsol som har/hade absolut bäst musik. Men vilka spel hade egentligen det bästa soundtracket? Denna lista är så klart helt personlig och inte grundad på något vetenskapligt. Alla kommer tycka olika. Och för att vara helt ärlig, denna lista hade kunnat vara 50 spel lång eftersom musiken var/är så bra. Så ser du inte en av dina favoriter betyder det inte att jag glömt spelet, utan att konkurrensen var stenhård. Berätta gärna nedan vilken som är din favorit. Ok, nu kör vi:

5) F-Zero/Top Gear
Två högklassiga racingspel med lika högklassiga soundtrack. Jag ville inte lämna någon av dessa utanför listan och hade svårt att skilja dem åt. Därför får de dela på femteplatsen. F-Zero bjuder på ultrasnabb racing och musiken är därefter. Big Blue är min favorit i gänget, men det finns mycket bra melodier. Top Gear är inte alls lika populärt som F-Zero, men det är fortfarande ett bra racingspel med bra musik. Titelmusiken är bra, men precis som i verkliga livet bjuder Las Vegas på mest underhållning.
Soundtracket för F-Zero på Youtube.
Soundtracket för Top Gear på Youtube.

4) Chrono Trigger
Inte bara ett av de bästa spelen någonsin, det har även ett av de bästa soundtracken någonsin. Medan samtliga andra spel på denna lista har glada, snabba melodier blandar Chrono Trigger känslosamma och glada melodier med mer mörka och episka. Det börjar glatt med bland annat karnevalen, medan allt fortfarande ser bra ut i världen, för att sedan gå över till mycket mörkare tider. Det här är den perfekta mixen av olika typer av melodier. Och spelet i sig är ju inget att fnysa åt heller.
Soundtracket på Youtube.

3) Mega Man X
Håll i hatten för nu blir det actionfyllt. Mega Man X tog steget in i SNES-eran med ett hyperaggressivt soundtrack som verkligen får dig att kämpa dig genom banorna. Samtliga banor har ett grymt soundtrack där min favorit är Spark Mandrill. Herregud, tempot! Det får mig att vilja springa 100 mil utan stopp och bara lyssna på denna på repeat. Chill Penguin, Boomer Kuwanger och den första Sigma-banan bjuder också på kanonmusik.
Soundtracket på Youtube.

2) Donkey Kong Country 2
Stickerbrush Symphony, när du flyger med papegojan igenom en taggig bana, är en perfekt melodi och hade kunnat toppat den här listan helt själv, men det totala soundtracket är en hårsmån sämre än originalet. Precis som i originalet lyckas musiken i gruvbanor vara onödigt bra, denna gång med Mining Melancholy. Forest Interlude och Disco Train går inte av för hackor heller.
Soundtracket på Youtube.

1) Donkey Kong Country
Det andra spelet i serien må ha haft den individuellt bästa sången med Stickerbrush Symphony, men det första Donkey Kong Country-spelet hade bättre musik överlag. Min personliga favorit är Gang-Plank Galleon från bossfajten med King K. Rool på skeppet. Men det finns så många andra bra melodier här. Huvudtemat är fantastiskt, Aquatic Ambiance från undervattensnivån likaså, Mine Cart Madness när du åker i gruvvagnen, Life in the Mines.. Det här är ett perfekt soundtrack och David Wise är ett geni.
Soundtracket på Youtube.

Best of Super Nintendo Soundtracks

HQ