Svenska
Blog

JRPG-snack #8 - Captain Tsubasa och andra sportrollspel

Skrivet av Vahlstrom den 3 november 2020 kl 16:05

JRPG-snack #8 - Captain Tsubasa och andra sportrollspel

Sport och japanska rollspel, två av mina absoluta favoritgenrer. Hur kan det då bli bättre än att blanda dem? Jag spelar för nuvarande Captain Tsubasa: Rise of New Champions på PC och detta är en anime jag har goda minnen av. Jag var nog inte mer än sex, sju år när jag hittade en tecknad fotbollsserie på en tysk kanal via parabolen. Den hette Kickers och jag brukade springa ner för trappan tidigt på morgonen, säkert runt klockan sex för att slå på TV:n. Jag förstod så klart inte ett ord de sa, men det var nåt som ändå lockade. Jag har senare förstått att detta var det tyska namnet på Captain Tsubasa, en superpopulär manga- och animeserie som först skapades 1981.

Det har funnits ganska många spel på olika plattformar i Japan, men vi i väst har inte fått se lika många. Så sugen var jag när Rise of New Champions utannonserades. Speciellt eftersom jag vet hur bra sportmanga/anime kan bli som spel. Som det första spelet till min Nintendo 3DS köpte jag Inazuma Eleven, ett fotbollsrollspel. Och det spelet var så bra att jag började kolla på animen. Jag har sedan dess spelat vartenda spel i serien. Det spelas fotboll som är hysteriskt "over the top", men däremellan finns en liten öppen värld där du kan springa runt och rekrytera nya spelare till ditt lag, prata med folk och annat. Jag tycker det är väldigt tråkigt att Inazuma Eleven: Great Road of Heroes har en väldigt osäker framtid. Spelet skulle släppas 2018, dessutom för första gången utanför Nintendos handhållna med Playstation 4 (samt Switch och mobiler). Men det har blivit försening efter försening och nuvarande release är 2021. Men Level-5 har sagt att det spelet inte har högsta prio.

Kan du tänka dig att Mario Tennis och Mario Golf en gång i tiden hade rollspelselement? Jo visst. Jag vet inte hur många gånger jag spelade igenom berättelsen i Mario Tennis till Game Boy Color. Du spelade som en helt vanlig människa och gick upp i nivåer (levlade upp, som man säger) för att låsa upp kunskapspoäng. Även där kan du springa runt i världen och utmana olika karaktärer. Längre fram i berättelsen får du så klart spela mot Mario-karaktärerna. Det fanns också Mario Golf till samma handhållna konsol. Det var ganska lika förutom att du spelade golf.

På senare år har vi fått Golf Story, som är ett av de bästa spelen till Nintendo Switch. Det är golf med en massa sidoaktiviteter och galna banor. Uppföjaren Sports Story skulle släppts i mitten av detta år, men har blivit försenat.

Nåväl, tillbaka till Captain Tsubasa: Rise of New Champions. Det här spelet har story problem på PC, med spelförstörande buggar. Vilket är så himla trist då det har potentialen att vara fantastiskt. Det är übervackert och ser ut att vara hämtat direkt från animen. Det finns två berättelselägen, en som är en klassisk Tsubasa-story och handlar om honom och det japanska laget och en helt ny story där du får skapa en egen karaktär och välja bland tre olika skolor. Det finns dialogval och uppgraderbara förmågor. Tsubasa-storyn har en bugg som fryser hela spelet varje gång jag försöker spela nästa match i storyn. Och jag är dessutom bara tre match in, vilket gör att jag inte ens kommit igång. Dessutom rekommenderas det att du spelar denna först av de två berättelserna. Om du funderar på att köpa det tycker jag du bör vänta och se om det kommer en patch som fixar alla problem. Ett sådant är att när du sprintar kan spelaren helt plötsligt vända och springa åt ett helt annat håll än du håller styrspaken. Det släpptes nyligen en patch som tyvärr inte fixade de stora problemen. Jag vill spela igenom det här spelet, men kommer lägga det åt sidan tills det fixas.

HQ