Svenska
Blog

Iron Maidens nya album är lysande

Skrivet av Vahlstrom den 3 september 2021 kl 20:55

Iron Maidens nya album är lysande

Som jag har väntat. Äntligen är Senjutsu här, Iron Maidens första platta sedan Book of Souls från 2015. Och vilken platta det är, det är mästerverk nästan rakt igenom. När The Writing On The Wall släpptes på diverse plattformar var det många som blev oroliga över hur detta skulle låta till slut. Personligen hade jag inga problem med den låten. Inte det bästa Maiden gjort, men långt ifrån dåligt. Och det andra gitarrsolot sen, jösses, ståfräs! Sen kom Stratego ingalopperande med den gamla klassiska Maiden-takten och bevisade att Senjutsu nog skulle kunna vara bra ändå. Jag lär erkänna att just titelspåret, det första på skivan, inte imponerade vid första lyssning, men har växt allteftersom. Stratego och The Writing On The Wall som vi redan hört följer därefter.

Sen börjar det spännande som jag inte hört förut. Och det finns en blandning i denna spellista som påminner om massor av tidigare album, från The X Factor till Brave New World till Dance of Death. Den kortaste låten på denna skiva, Days Of Future Past (endast 4:03 lång) är en riktig headbanger, men de två bästa låtarna kommer på den (fyra låtar långa) andra skivan. Darkest Hour är sådär underbart kraftfull som de bästa "lugnare" Maiden-låtarna är och har, som sig bör, ett riktigt grymt solo. Bäst är det som avslutar hela kalaset. 11:19 långa Hell On Earth är inte bara det bästa här utan kan vara en av mina nya favoriter bandet någonsin gjort. Det börjar som ett melodiskt mästerverk à la Where The Wild Wind Blows (med en känsla av Dance of Death-inledningen också) innan det drar igång efter runt två minuter. Melodin fastnar direkt. Jag gick och nynnade på den ett bra tag efter att jag stängt av musiken.

Och visst, jag må vara lite partisk som stort Maiden-fan och ser väldigt mycket fram emot min åttonde konsert med bandet nästa sommar om en sådan blir av, men detta är helt fantastiskt. Bruce (som jag såg prata i några timmar på hans "What Does This Button Do?"-turné för två år sen) är lika bra som vanligt. Ålder, cancer i halsen... hans röst kommer aldrig tappa sin kraft verkar det som.

Mitt betyg: 9 av 10. Det går inte att ge mindre än så. Det här var precis vad jag hade hoppats på och skivan kommer gå varm många, många timmar framöver.

HQ